Stemning i Aalestrup i stearinlysenes skær

Lars Refsgaard og Ejner Noe sørgede for den musikalske julestemning.

AALESTRUP: Sædvanen tro har der igen været Skumringsaften i Knabergården i Aalestrup. Foreningen Norden og Aalestrup Bibliotek stod bag det stemningsfyldte arrangement, og bibliotekar Marie Blankenberg Schmidt bød velkommen.
Der var fuldt hus i lokalerne, og mange havde set frem til igen at deltage i den hyggelige tradition som indledning til den mørke tid.
Formanden for Foreningen Norden, Kirsten Bollerup, oplyste, at det var i 1998, man havde den første ”Skumringsaften” i Aalestrup. De første år var det ”Visens Venner” fra Aalborg, der stod for den musikalske underholdning. Så sidste år kunne man fejre 25 års jubilæum med det traditionsrige arrangement.
En skønlitterær tekst blev læst op i skæret af levende lys. Temaet i år var ”Jul i Norden”.

– Vi kan alle relatere os til temaet ”Jul i Norden”. Vi har masser af traditioner, følelser og forventninger bundet til julen. Selve ordet ”jul” kommer fra det gamle nordiske ord ”jol”, som var navnet på den store nordiske midvinterfest, hvor man markerede vintersolhverv, sagde Kirsten Bollerup.

Julefortælling
For 26. gang læste flere end 100.000 nordboere på samme tid den samme tekst højt. I Aalestrup var det igen Anders Nielsen, der havde fået til opgave at læse et uddrag fra julefortællingen ”Stargate” af den norske forfatterinde Ingvild H. Riishøj. Fortællingen handler om to børn, der håber på en hvid jul, i dobbelt betydning. Faderen mister sit job på et julemarked, hvor han sælger juletræer og kranse. Han begynder at hænge ud på værtshuset ”Stargate”. Børnene prøver at hjælpe, og overtager salget af juletræer og kranse.
Ligesom sidste år, var det de to lokale musikere, Ejner Noe og Lars Refsgaard, der stod for den musikalske del af aftenen. De fortsatte med temaet ”Jul i Norden”. De havde sammensat et flot program med musik og fællessang. Og kom rundt i alle kroge af Norden.
Ejner Noe fortalte om traditioner i de forskellige lande i forbindelse med julen, om maden, gaver, juleskikke.
De to musikalske venner sørgede for den rette julestemning.

Relation til jul
Kirsten Bollerup rundede den hyggelige aften af med en tak til alle, der var mødt op og til de medvirkende, som havde fået til opgave at prøve kræfter med “Jul i Norden”.

– Vi har været meget spændte på, hvad det nu sagde jer, for vi har alle vores egne relationer til julen. Vi har fået spændende informationer både om Nordens juleskikke og madtraditioner, men også om den musik, der er traditionel for hvert enkelt Nordenland. Inspirerende og herligt at følge jeres tilgang til juletemaet. I er gode til at formidle jeres informationer med en dejlig og varm humor. Tak til Anders, der med sin oplæsning lukkede op for de sociale problemer, som mange kæmper med. Alt er ikke lutter juleidyl, sluttede Kirsten Bollerup.

Del
Vil du læse mere af
Hanne Monrad
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Hanne Monrad

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!