Spændende foredrag om Arktisk Kommando

Mange var mødt op i Sognehuset i Aalestrup for at høre brigadegeneral Poul Primdahl fortælle om sit arbejde i Arktisk Kommando.

AALESTRUP: Aalestrup Menighedsråd og Foreningen Norden i Aalestrup har gennemført en foredragsaften i Sognehuset med bysbarnet Poul Primdahl, som det spændende midtpunkt.
Poul Primdahl er på arbejde i Danmark i øjeblikket, og kunne ind imellem mødes med Aalestrup-borgere, hvor han kunne fortælle om sit interessante arbejde. Det havde han glædet sig meget til.
Poul Primdahl er Brigadegeneral og næstkommanderende i Arktisk Kommando, og leverede en levende ”briefing” om kommandoens roller og ansvar i Nordatlanten.
Tilhørerne fik en fornem indføring i den geopolitiske virkelighed, der hersker omkring Grønland og Færøerne, med mørke skyer fra Rusland, som trækker op over Polhavet, men også om en virkelighed, hvor der stadig kan samarbejdes om ”Search and Rescue”, SAR, som redningsvæsenet hedder i den sammenhæng.

-Vi hørte om de trængsler, der kan være med at materiellet nedslides hurtigere under arktiske forhold, at fly, skibe og helikoptere kræver kostbar vedligeholdelse for hele tiden at kunne være til rådighed, at den seneste tids politiske fokus på forsvaret også er med til at afse ressourcer til en styrkelse af de kapaciteter, som Arktisk Kommando har pligt til at opretholde. Der er også meget at glæde sig over i kommandoen, siger Anders Nielsen, Foreningen Norden.

En ny og mere moden politisk bevidsthed er med til at skabe et lokalt engagement med fokus på værdien af liv og sikkerhed. Dette engagement kan i de kommende år blive det vækstmedie, som en ny grønlandsk uddannelse i arktisk beredskab kan vokse frem i.
Poul Primdahl glæder sig også til, at det aktuelle fokus på Arktis kan forbedre den aktuelle materielsituation, så Arktisk Kommando på betryggende vis, kan udføre sine talrige opgaver med flyovervågning, fiskeriinspektion, Sirius slædepatruljen i Nordøstgrønland, bemanding af fjerne udposter som f. eks. Mestersvig og Station Nord med mere.
Brigadegeneralen kunne også med nogen stolthed og glæde fortælle om, at mange indsatser drejer sig om at redde liv.
Her lykkes det i langt overvejende grad at redde mennesker i yderste nød. I nitten ud af tyve tilfælde lykkes de livreddende indsatser. I Grønland foregår jagt, fangst og fiskeri ofte fra mindre fartøjer og fra f. eks. snescootere.
Når det går galt er det ofte snarrådighed, offervilje og en ufattelig fysisk styrke, som bringer havaristerne hjem i live – og en stærk og velkoordineret indsats fra myndighederne. Arktisk Kommando har en meget synlig rolle på Færøerne, og i måske endnu højere grad i Grønland, hvor man til daglig løser opgaver med nær tilknytning til befolkningen, f. eks. redning, isbrydning, miljøværn og meget mere.
De mange fremmødte glædede sig over et spændende, relevant og top professionelt foredrag. Aalestrup glæder sig over at erfare, hvorledes et bysbarn er med til at gøre en forskel i verden! På den helt store klinge!
Gamle skolekammerater, lærere, naboer og venner flokkedes om Poul Primdahl i pausen og efter foredraget.

Del
Vil du læse mere af
Hanne Monrad
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Hanne Monrad

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!