Skt. Hans aften bliver uden bål

Sankt Hans bålene bliver ikke tændt på fredag, efter Nordjyllands Beredskab tidligere i dag udstedte afbrændingsforbud for hele Nordjylland.

VESTHIMMERLAND: Nu er det officielt, Sankt Hans aften bliver uden bål.

Nordjyllands Beredskab har i dag offentliggjort følgende: 
Der udstedes afbrændingsforbud i medfør af § 5 i bekendtgørelse nr. 1339 af 10. december 2014 om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af ild, lys, varmekilder m.v. med ikrafttrædelse den 23. juni 2023 kl. 00.01 til den 24. juni 2023 kl. 09.00

Forbuddet gælder enhver brug/afbrænding af:
– Skt. Hans bål
– Bål/bålfad/bålplads
– Brug af kulgrill, herunder engangsgrill
– På kystnært hav, mindre end 200 meter fra land
– Halm, halmstakke og lignende, der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer
– Haveaffald
– Affald fra skovbrug

Det betyder, at enhver form for afbrænding af bål ikke er tilladt.

– Jeg er 100 procent sikker på, at der ikke kommer til at være Sankt Hans bål, som prognoserne for regn ser ud nu, siger beredskabschef Per Vedsted.

Selvom DMIs prognoser viser regn i dag mandag og på onsdag, er der kun tale om få millimeter og slet ikke en mængde, der vil gøre nogen forskel for afbrædningsforbuddet. 

Det gælder i mindre end halvandet døgn og indføres for specifikt at undgå Sankt Hans bål og faren forbundet med dem.

– Vi kan se på vores statistikker, at vi i gennemsnit kører til 15-16 hændelser hver aften til Sankt Hans, men vi kører til flere hændelser om morgenen, fordi bålene ikke er blevet slukket ordentligt. Så tørt som det er nu, er det for stor en risiko, og der skal være styr på brandsikkerheden, siger Per Vedsted. 

Han roser i øvrigt nordjyderne for deres ansvarlighed og lydhørhed overfor advarsler om brandfare her i tørken. 

– Vi har holdt tilbage med afbrændingsforbud. Vi vil helst oplysning, og der har nordjyderne været gode. Du har ret i, at tørken i 2018 var et vendepunkt, og i år har nordjyderne virkelig været ansvarlige, siger Per Vedsted.

– Man kan sagtens have en god Sankt Hans aften uden bål, og vi har fået positive tilbagemeldinger om afbrændingsforbuddet, for nu skal foreningerne ikke selv stå med en svær beslutning, slutter Per Vedsted.

Del
Vil du læse mere af
Ture Damtoft
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Ture Damtoft

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!