Regent nummer 54 skal kåres ved Knaberfesten

På søndag "afgår" Knaberparret, Henning Als og Sille Kragelind Martinussen. Hvem bliver nyt Knaberpar 2023?

AALESTRUP: På søndag, 28. maj , udløses spændingen om, hvem der skal være Knaberpar 2023 i Aalestrup.
Udnævnelsen sker på scenen på festpladsen ved Aalestrup Idrætscenter, som et af de sidste programpunkter i det omfattende program, der hvert år udgør en hel uge med aktiviteter og festligheder.
Kåringen af et Knaberpar er først og fremmest tænkt som en hæder til personer, der har gjort en ekstra indsats for byen med frivilligt arbejde. Men det er også en hård tjans at være regent i et helt år.
Den første Knaberfest fandt sted i 1967 og derfor er det i år Knaberfest nummer 55, der afvikles. Dog var det først i 1968, den første Knaberkonge blev udråbt, og nogle år senere fik ”Kongen” så en Knaberpige ved sin side. i 2004 blev det indført, i ligestillingens navn, at der også kunne vælges en Knaberdronning, som så skulle have en Knaberprins – eller pige ved sin side.
Første Knaberdronning blev Lisa Bjørn og siden er der syv kvinder, der har båret titlen. Det er da også altid spændende at se, om det nu er en regent af hun eller hankøn. Der er ingen regler om at det skiftevis skal være en konge eller en dronning, men udvalget finder frem til en person, som de mener, har fortjent hæderen, uanset køn.
Sædvanen tro er det parrets fornemmeste opgave at få en 100 kr. seddel til at yngle. Den gamle 100 kr. seddel, der går i arv til den nye regent, er den oprindelige fra 1968, den bliver passet godt på og tages kun frem af pengeboksen denne ene gang om året, når den skal overdrages til den nyudnævnte Knaberkonge eller -dronning.
Penge til ungdommen
Sammen med hæderen er det også et travlt år, som den nye regent går i møde. Det er Knaberparrets opgave at samle penge sammen til fordel for Knaberfonden, som efter festen hvert år uddeler et beløb til ungdomsforeninger og klubber med henblik på at skabe et godt arbejde for de unge, specielt indenfor idræt og spejderbevægelse.
Igennem året påtager Knaberparret sig forskellige opgaver som de får betaling for, og det er altid spændende at høre, hvor meget der er kommet i kassen, når konferencier Per Bisgaard røber beløbet foran publikum.
Knaberparret 2022, Henning Als og Sille Kragelund Martinussen, har haft et travlt år med mange aktiviteter. Mange steder har man mødt den populære pølsevogn, som er et af de “redskaber”som Knaberregenten råder over. Der er stor efterspørgsel på pølser, ikke mindst når parret sælger de berømte Knaberpølser.
Det hele kulminerer i denne uge, hvor Knaberfesten bliver afviklet. Knaberparret er vært for festen og skal være her og der og allevegne.

Selvom det er et år med travlhed og mange aktiviteter, er det også et år med mange gode oplevelser som man med glæde ser tilbage på, siger Henning Als og Sille Kragelund Martinussen. Det har været et spændende år med mange udfordringer, men vi har mødt utrolig meget opmærksomhed og mange dejlige mennesker, alle de gange vi har været ude på ”job”.
Alle Knaberkonger, -dronninger, -prinser og -piger gennem årene, kan ses på væggen i Aalestrup Idrætscenter. Her er det store persongalleri hængt op i årstalsorden.

Del
Vil du læse mere af
Hanne Monrad
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Hanne Monrad

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!