AALESTRUP: Fejringen af tronskiftet fortsatte på Aalestrup Skole mandag, hvor selveste hans majestæt Kong Frederik 10. og hendes kongelige højhed Dronning Margrethe 2. kom på besøg.
Alle skolens elever blev samlet i skolen til besøget, hvor skoleleder Jesper Poulsen bød dronningen, i skikkelse af pædagogmedhjælper Janni Jensen, velkommen.
– Snakken har gået på skolen i sidste uge, og det har været en stor oplevelse for os alle i weekenden. De her generationer af børn er enormt heldige, at de får lov at opleve et tronskfite, og vi besluttede, at det blev vi nødt til at markere. Der er jo noget historieundervisning i det. Jeg bød dronningen velkommen på scenen, og så havde vi en anden måde at lave historieundervisning på ved at stille nogle spørgsmål til dronningen om hende selv og hendes regeringstid, inden vi viste, dengang dronningen blev udråbt til majestæt af Jens Otto Krag i 1972, siger Jesper Poulsen.
Derefter kom Kong Frederik 10., i skikkelse af pædagog Per Thornvig, med op på scenen og fortalte om, at han havde tænkt sig at være en anden konge, som vil være med ved flere sportsbegivenheder.
Endelig blev tronskiftet søndag vist. Først selve abdikationen, hvor dronningen overdrog embedet til sin søn, og så fejringen på Christiansborg.
– For os alle satte det tingene i perspektiv, og så tror jeg, alle uanset baggrund, og både personale og børn, er blevet lidt mere royale henover weekenden, siger Jesper Poulsen, der betragter markeringen på skolen som en del af dens opgave.
-Nu er vi et monarki, og derfor synes jeg også som folkeskole, at vi har en forpligtelse til at tale med vores elever om, hvad det er for et monarki, vi har, hvad det kan og hvor vigtigt det er for nogen. Selvføgelig arbejder vi med historieforståelse, og jeg har arbejdet med monarkiets rolle i et demokrati. Måske har kongehuset en mere subtil magt, for hvis der er så mange mennesker, der ser fjernesyn, og så mange, der samles for at fejre tronskiftet, så har man et aftryk, der er voldsomt stort, siger Jesper Poulsen.
Kong Frederik 10.s valgsprog – “Forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark” – taler ind i udfordringer i tiden, mener han.
– I dag er fællesskab meget vigtigt for vores folkeskole, og der er det jo fantastisk at se, at vi har en konge, der har et valgsprog, hvor han snakker om forbundethed. Det taler jo ind i en tid, jeg tror bliver vigtig for fællesskabet. Meget trivsel hænger sammen med fællesskab, og meget mistrivsel, tror jeg skyldes, at der har været så meget fokus på individet, og der kan man hurtigt komme til at stå alene med tingene. Men når vi er forbundne, siger Jesper Poulsen.