En mand kom til byen… og skabte unikt museum

Jens Arne Olsen og Gert Jensen var ofte at se i kælderen på museet, i gang med at reparere gamle cykler og knallerter.

AALESTRUP: En meget cykelinteresseret herre fra Skælskør, Freddy Damsted, besøgte i 1972 Aalestrup. Han var interesseret i at købe en samling gamle cykler af fabrikant Harald Horn, der havde overtaget cykelfabrikken ”Jyden”.
Freddy Damsted ville undersøge muligheden for at etablere et cykelmuseum på Sjælland. Han kunne dog ikke skaffe pengene til at finansiere cykelsamlingen, men i stedet fik han tilbud om, at komme til Aalestrup med sin samling cykler og starte et cykelmuseum her!
Sådan blev det, og efterhånden blev der nedsat en bestyrelse og planerne skred frem, dog ikke uden problemer. Mange borgere var imod og mente ikke, at der var basis for at kunne skabe et sådant museum og i kommunalbestyrelsen var der massiv modstand.
Beliggenheden var der stor uenighed om. Mange mente, at cykelmuseet skulle ligge i tilknytning til Den Jydske Rosenpark, som var blevet indviet i 1967 og havde stor søgning af gæster i sæsonen.
Det endte dog med, at man købte ”Jydens” tidligere direktørbolig, som blev en flot ramme om de gamle cykler.
Men trods den store modstand og vanskelige ”fødsel”, blev der 30. maj 1974 holdt indvielse på ”Danmarks Cykelmuseum” med daværende kommunalingeniør Hans Jørgen Bangsø, som første formand for bestyrelsen og Freddy Damsted som leder af museet.

Turbulente år
De første år var dog ret turbulente og Freddy Damsted var meget utilfreds med tingenes tilstand og allerede i 1975 gav han op. Herefter overtog Per Smed Sørensen jobbet og hans utrættelige indsats var med til at bevare fremtiden for cykelmuseet.
I de første år var der stort underskud og det var med til at forstærke modstanden. Bølgerne gik højt, også i den lokale presse, de første år.
Men museet blev dog en turistattraktion, der fik Aalestrup på Danmarkskortet og mange besøgte stedet. Allerede i løbet af de første fire måneder, havde mere end 3000 besøgt cykelmuseet. Heriblandt mange udenlandske turister.
De efterfølgende år faldt der mere ro over stedet og flere Aalestrup borgere har gjort en stor indsats for at udvikle og markedsføre det unikke museum i Aalestrup. Én af dem var værkfører Arne Madsen, der begyndte som bestyrelsesmedlem og senere blev daglig leder efter Per Smeds død.
Da stedet åbnede i 1974 var det med en udstilling af 250 cykler. Den ældste var fra ca. 1865. Senere er der kommet mange flere til, men også en stor samling af andet, f.eks. radioer, fjernsyn, symaskiner og mange reservedele til cykler og knallerter kan man se på museet.

Nye tider
Bestyrelsen og lederen på cyklemuseet ligger nu heller ikke nu på den lade side., når det gælder om at synliggøre stedet.
De er ofte på farten for at være med i ”events” i hele landet, bl.a. det store cykelløb ”Post Danmark Rundt” , hvor man ofte har fulgt ”karavanen ” med udstillinger på de steder hvor der var start og mål.
Bestyrelsen og ikke mindst Agner Svenningsen har ofte været på farten, for der har været rift om de gamle unikke cykler til udstillinger, film- og TV optagelser, teaterforestillinger og for nogle år tilbage, vakte det opsigt, da der ankom en varebil fra ”Matador på Bakken” som ville låne gamle cykler og andre effekter.

Ildsjæle driver værket
Agner Svenningsen, som var daglig leder gennem en lang årrække har gjort et enormt stykke arbejde for museet, det har været hans ”hjertebarn” og hans indsigt i historien om museet er enormt.
Der er også nogle personer, der skal nævnes i forbindelse med historien om cykelmuseet. Nogle personer der gjorde en utrættelig indsats for at det hele skulle være så flot som muligt.
Afdøde cykelsmed Jens Arne Olsen og afdøde vejformand, Gert Jensen var ofte at se i kælderen på museet, i gang med at reparere gamle cykler og knallerter og samarbejdet med Agner Svenningsen var unikt! Senere er der kommet nye folk til, som også gør et stort arbejde for at bevare Danmarks Cykelmuseum.
Den daglige leder, Agner Svenningsen, har i den senere tid, ønsket at træde lidt tilbage, men er stadig at finde ”på fuldtid” på stedet. Formandsposten har han dog overladt til tidligere post Ole Antonsen, som også brænder for stedet.
De kører nu et godt samarbejde og ser fortrøstningsfuld på fremtiden.

-Vi og cykelmuseet har i perioder været udsat for pres fra forskellige sider, men vi har tænkt os at slås for at bevare museet, som hele byens museum, siger de begge.
Det sker med respekt for cykelfabrikken ”Jyden” og direktør P. Andersens fantastiske villa, og hele den samlede historie.

50 års jubilæum
Det der først i halvfjerdserne gav megen debat, har siden vist sig, at være et holdbart projekt, der nu med stolthed kan fejre 50 års jubilæum. Ikke mindst takket være en kreds af ildsjæle, der har gjort et kæmpearbejde for at vedligeholde og udvikle museet.
Mange Aalestrup-borgere fortæller med stolthed i stemmen om stedet og de flotte gamle cykler, og ikke mindst ”Væltepeteren” er blevet Aalestrups vartegn sammen med Rosenparken.
Alle der kører ind i Aalestrup fra Testrupvej, kan ikke være i tvivl om, at man nu er kommet til cyklernes by med den store cykeljernskulptur, udført af den lokale kunstner Poul Spanggaard.

Del
Vil du læse mere af
Hanne Monrad
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Hanne Monrad

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Send en mail til Nordjyske Distribution på reklamation@dnmh.dk, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup området.

Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!