Himmerlandskød A/S søger efter flere leverandører
AALESTRUP: Halvandet år er der gået siden, siden Himmerlandskød begyndte produktionen i Europas mest moderne og nyeste slagteri ved Nordre Ringvej i Aalestrup.
Det er direktør Lars Andersen, som fortæller, at virksomheden har det mest moderne og nyeste anlæg i Europa.
Han siger det nærmest som en sidebemærkning på turen ned langs en del af produktionslinjen – fra kreaturerne får taget huden af, til de er halveret og inspiceret, inden de bliver parteret.
Takket være specialiseringen er produktionen så effektiv, at hvert kreatur i løbet af en halv time hænger i kølerummet klar til videre forarbejdning dagen efter.
Forskellen fra Lars Andersens læretid kunne næsten ikke være større. Det er stadig kreaturer, og der arbejdes stadig med opskæring, men dengang i 1975 da han begyndte i lære på Bjerringbro Andelsslagteri, var han med i hele processen, fra dyret blev aflivet, til der lå mørbrader, culottestege og alle de andre udskæringer.
– Det var nok mere spændende end i dag, men for at være effektive og konkurrencedygtige skal vi være specialiserede. Vi havde lidt børnesygdomme med IT-systemerne, da vi startede produktionen i september 2022. Det var bare træls, men vi er kommet over det nu. Vi blev lovet 80 dyr i timen, og er på 76-78 pr. time, så vi er tæt på, siger Lars Andersen.
Op på 160.000 dyr
I begyndelsen af produktionslinjen skal de afhudede dyr føres videre via fem hjul, det krævede en del justering og softwareopdatering, før tempo og koordination sad i skabet.
Der bliver også optimeret på de små detaljer.
I et andet led, hvor huden bliver trukket af dyret, fandt de ud af, at der kunne spares en lille smule tid ved at indsætte to ringe mere i en af de to kæder, som holder huden fast, inden den bliver taget væk.
– Før skulle medarbejderen bukke sig ned og løsne kæden. Det slipper han for nu, og det giver et bedre arbejdsmiljø, fortæller Lars Andersen.
Der er ca. 240 ansatte. 150 i Aalestrup og 90 i Farsø afdelingen, hvor der er opskæring.
Hver dag slagtes lidt under 640 dyr på 270 kilo i gennemsnit. Det bliver til 900 tons om ugen og indtil videre omkring 140.000 dyr om året.
Og Lars Andersen vil gerne højere op.
– Vi har plads til at øge med 20.000 dyr, så vi kommer op på 160.000 om året, og op på en 40 timers arbejdsuge. Derfor søger vi efter nye leverandører hele tiden. Vi får dyr fra hele landet, men vil gerne have så mange lokale leverandører som muligt. Vi er det eneste slagteri, som kun har danske dyr, og det vil vi gøre alt for at holde fast i, så længe der er dyr nok til at fylde slagteriets kapacitet, siger Lars Andersen.
Næste generation på plads
I 1975 var der 52 kreaturslagterier, i 2024 er Himmerlandskød A/S et af kun to kreaturslagterier tilbage i Danmark, efter to andre gik konkurs og lukkede i 2023.
I 2023 øgede slagteriet produktionen med 16,6 procent i forhold til et lille fald på landsplan.
Væksten skulle gerne fortsætte, og søgningen efter nye leverandører giver også resultat.
– Vi har lige fået en ny leverandør, og jeg tænker, vi er konkurrencedygtige. Vi afregner hver fredag, har ingen binding for leverandørerne, har en god pris, og så kerer vi os om det danske. Vi har en smal organisation og sætter en dyd i arbejdsomhed, nøjsomhed og ordentlighed. Det er et koncept, som har vist sig at være velanset, og som jeg tror på stiller os godt til fremtiden, siger Lars Andersen, der dog ser en mørk sky på himlen.
– Det er CO2-afgiften, hvis den kommer på de danske og ikke de udenlandske produkter. Så kan det virkeligt blive en udfordring, siger Lars Andersen.
Fremtiden ligger som altid hos næste generation. Generationsskiftet til børnene Christoffer og Louise er afsluttet, og Lars Andersen sidder tilbage med tre procent af aktierne i virksomheden, og økonomidirektør Louise Godsk er ligeledes medejer.
Selv købte han de første aktier i Hjalmar Nielsen slagteriet i 1983 og resten i 2000. Gennem årene var der fusioner mellem fire slagterier, inden Himmerlandskød med den markante Cimbrertyr på mørkegrøn baggrund i logoet så dagens lys.
– Jeg bliver da vildt glad ved, at mine børn vil føre det videre. Himmerlandskød er jo mit tredje barn, og jeg har nok brugt mere tid her end hjemme hos familien. Vi er her hver morgen klokken fem, så vi kan følge med i det hele, og jeg har en idé om, at det giver en effekt hos medarbejderne. Der er ikke nogen, som kommer for sent, og de er i høj grad med til at opretholde vores værdier om arbejdsomhed og ordentlighed, siger Lars Andersen.