Eva Bjerrum lægger op til økologisk høstdag 4. september
VESTERBØLLE: Drivhuset lige udenfor Vesterbølle lever op til alle forestillinger om et idyllisk lille landsted.
Drej ned ad grusvejen ved Korsholmvej, sæt tempoet ned, og vær klar til det hyggeligste lille sted under et stort æbletræ og med udsigt til den mark, de grøntsager, der serveres i caféen, kommer fra.
Eva Bjerrum har haft Drivhuset siden 1982 og fejrer sit 40 års jubilæum på søndag, 4. september.
I alle årene har produkterne været økologiske, og i lige så lang tid har Eva Bjerrum været vegetar.
Derfor er der heller ingen dyr på ejendommen – de sidste høns skaffede hun sig af med, da der skulle indrettes et produktionskøkken til at lave mad ud af huset.
– Jeg måtte ikke bruge mine egne æg, og så var der ingen grund til at have høns, siger Eva Bjerrum.
Ikke guldgrube
I køkkenet bliver der lavet lækre vegetariske retter med masser af krydderier, og hvor bønner, kikærter, linser og andre sunde ting giver protein til maden.
Det nyeste skud på stammen af retter er en måltidssalat.
Eva Bjerrum er lige begyndt at levere til sine kunder i Nord- og Midtjylland – foruden de to eller tre kunder om dagen, der kommer på besøg i butikken.
Økonomien er blevet bedre og bedre gennem årene, men det er endnu ikke en guldgrube.
– Jeg har kunne leve af det siden 1993, og så har jeg udviklet det, efterhånden som der var penge til det. Jeg går meget op i ikke at have gæld og ikke at overforbruge. Stille og roligt har folk fået øje på mig, og jeg har udvidet forretningen, så jeg nu kan tilbyde stort set alt, siger Eva Bjerrum.
Butikken er nok ikke mere end 40 kvm., men der er flere vegetariske produkter end i det bedst assorterede supermarked.
Grøntsager, olie, marmelade, ost, vin, øl, lakrids, chokolade, færdigretter i fryseren og flere forskellige salte.
Fint og groft Himalayasalt med et lyserødt skær og så sort salt med svovl, der skulle give en umami-smag til retterne.
Smagene fremtryller den uddannede køkkenleder selv med nogle af de 25 til 30 forskellige krydderier, som hun bruger stort set hver dag – noget mere end den gennemsnitlige danske familie.
– Vi danskere er gode til salt og peber, griner hun, og fortæller om forskellen på de gode – og nogle gange mange – krydderier kan gøre:
– Det er med til at give en mæthedsfornemmelse, fordi tungen får så mange smagsindtryk. Det gør en masse godt for vores fordøjelse, og så smager det bare rigtig lækkert, siger Eva Bjerrum.
Og hun har ret.
I måltidssalaten, som journalisten bliver budt på, er kikærterne og ristede auberginer de to hovedingredienser og giver en god fast tekstur, der – næsten – føles som at spise kød. Oveni kommer krydderier og olie så oplevelsen slår det endegyldigt fast, at vegetariske retter kan være afsindigt lækre.
I hvert fald når en så dygtig kok som Eva Bjerrum laver dem.
Godt og sundt
Alle kan få lov at smage på produkter og retter, når Eva Bjerrum holder åbent hus søndag, 4. september, der også er høstdag for Økologisk Landsforening, som Drivhuset er medlem af.
Og så er der fuldt udvalg af frisk-optagne grøntsager.
Løgene er bundet i bundter, og der er rødbeder, pastinakker, porrer og kartofler. Kommer der kød med i køkkenet derhjemme, generer det ikke Eva Bjerrum.
– Jeg prøver slet ikke at prædike. Jeg vil bare være et eksempel på at kunne leve godt og sundt med vegetarisk mad og måske ikke være så materialistisk. Og vil man gerne skære ned på sit kødforbrug, kan man få en masse ideer og finde det, man har brug for, hos mig. Det skal komme af sig selv, og har man prøvet en rigtig lækker vegetarisk ret, får man forhåbentlig lyst til at prøve flere, siger Eva Bjerrum.