Pokalen endte i Aalestrup

Formanden Ole Antonsen og næstformanden Agner Svenningsen glæder sig over at have modtaget den gamle pokal.

AALESTRUP: Igennem årene har Danmarks Cykelmuseum i Aalestrup fået overdraget mange klenodier, nogle er mere specielle end andre.

Nu har en over 100 år gammel pokal fået en æresplads.
For kort tid siden fik museets bestyrelse en henvendelse fra et barnebarn til cykelrytteren Anders Rasmussen Tjærby. Hun, Else Marie Hansen fra Tisvilde, ville gerne komme en tur til Aalestrup med sin bedstefars pokal.
Efterkommeren af den navnkundige cykelrytter, som i årene omkring 1890erne høstede stor hæder i hele Danmark havde en helt speciel pokal, som han gerne ville donere til cykelmusset i Aalestrup.
Sidst i 1800-tallet var der gang i cykelfabrikken Jyden i Aalestrup. I 1895 var fabrikanten P. Andersen, en ung mand på 27 år. Han var ivrig efter at få lov til at sælge de tyske Naumann cykler. Der var en lang korrespondance mellem P. Andersen og det tyske firma Seidel & Naumann. P. Andersen besluttede at foretage sin første udlandsrejse, og tage direkte forhandlinger med firmaet. Han fik forhandlet en kontakt igennem, og det blev en succes. I sæsonen 1896 solgte Jyden 600 cykler fra Naumann.
Cykelfabrikken Jyden i Aalestrup havde i nogle år Anders Rasmussen Tjærby på lønningslisten, da han fik sine sejre på Naumann-cykler. Han var blandt de bedste danske bane- og landevejsryttere i 1890erne, og vandt så godt som alle cykelløb i landet.
Mislykket rekordforsøg
I 1901 skulle cykelbanen ved Bernstorffsgade i København lægge underlag til et spændende rekordforsøg, hvor Anders Rasmussen Tjærby skulle køre i 24 timer for at sætte ny dansk rekord. Han havde selv den tidligere danske rekord på godt 671 km fra 1899.
Undervejs i forsøget fik han mange udfordringer, så det lykkedes ham ikke, han fik kun kørt 642 km.
Politiken skrev i 1901 i en omtale af forsøget:

I Sandhed et flovt Resultat! Sportslig Ære vandt han ikke. Det var et slet planlagt og daarligt gennemført Rekordforsøg; måtte det vare længe, inden vi bliver Vidne til noget lignende!
Pokalen, som nu er endt på cykelmuseet i Aalestrup, har den sjove historie, at den var blevet lavet forud for det mislykkede rekordforsøg, som Anders Rasmussen Tjærby jo ikke vandt!
Men han fik alligevel pokalen med inskriptionen:
”Ærespræmie skænket Rasmussen Tjærby – 24 Timers Rekordforsøg – C.C. Bane – 20/7 1901.”
Pokalen har nu fået en æresplads på Danmarks Cykelmuseum i Aalestrup.

Del
Vil du læse mere af
Hanne Monrad
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Hanne Monrad

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!