Ny by med plads til 500 i Hvalpsund

Arkitekt Emil Bredvig har tidligere boet i Hvalpsund og har store planer for udvikling i havnebyen.

HVALPSUND: Hvis politikerne og myndighederne vil, så er et nyt bolig- og livsstilsprojekt på vej i Hvalpsund.
Det er “Kigdaby” på et 17 hektar stort areal mellem Hestbækvej og Illerisørevej, og med Fiskegården, søen og de omliggende arealer som omdrejningspunkt.
Initiativtagerer er arkitekt Emil Bredvig, Herning, som har et bankende hjerte for Hvalpsund. Emil Bredvig og en håndfuld investorer i Vesthimmerland, har option på køb af Fiskegården som Lise og Niels Jensen har sat til salg efter i nogle år at have drevet den med bl. a. fiskesø og selskabslokaler.

“Kigdaby” er tænkt som et bæredygtigt socialøkonomisk landdistriktsprojekt med plads til mellem 300 og 500 beboere – børn, unge, forældre og ældre, siger Emil Bredvig, som har beskæftiget sig med projekter, byggeri og produktion i det meste af sit liv, og som fandt frem til området med Fiskegården efter at have boet på Sundvej i Hvalpsund i fire år.
Projektet giver store muligheder for at tilføre Hvalpsund nyt liv i en bolig og livsstilsform, hvor beboerne kommer hinanden ved og kan føle sig trygge i hverdagen, siger Emil Bredvig. Han forventer, at der vil gå fire til fem år med at bygge byen op. Herudover kan der laves en etape to på arealet overfor varmeværket ved Hestbækvej. Det stiller i givet fald krav om opkøb og tilladelser, men kan fuldende projektet med en erhvervsdel uden støj og lugtgener, hvis det bliver som Emil Bredvig har gjort sig tanker om.
Planen er, at projekt “Kigdaby” omkring Fiskegården skal tilhøre E.B. Holding P/E, og at beboerne lejer sig ind i 150 små huse, hvoraf nogle indrettes til både bolig og erhverv. Med de rette faciliteter, og uden stress og jag, kan beboerne så leve et enkelt, godt og sundt liv med nærvær og det sociale fællesskab, som opstår i en landsby, hvor alle er med. Det er grundtanken, men for at “Kigdaby” kan fungere optimalt skal der opføres et hotel, et kultur-pakhus, kirke, naturefterskole, torvehal og cafe. Husene opføres i halvanden og toenhalv etage med bolig og plads til f. eks. atelier, værksted, butik, klinik, wellnes, læge, præst, undervisning m.v.

I stil med, hvordan det var i Ørre, hvor jeg voksede op og hvor vi lærte af hinanden, fordi vi var tæt på hinanden, underbygger Emil Bredvig.
Han forestiller sig små pæne, arkitektoniske huse omgivet af dejlig natur i området med søen. Der vil blive lagt vægt på, at området altid er rent, flot og velholdt. E.B. Holding projekterer og klargør arealerne, opfører og driver byen med egne folk som ansættes på fuldtid, deltid eller som frivillige. Kultur-pakhuset inddeles i stande som udlejes til Kigdabys beboere, men også til gæsteudstillere.

Med det rette miljø og et udbud af meget forskelligt i byen, tror jeg, at der vil komme mange besøgende. Detskal ikke være tilladt at køre i bil i byen, men man kan færdes til fods, på cykel eller i perioder blive transporteret med et hesteforspændt køretø, og max. 10 kilometer i timen, siger Emil Bredvig.
Der lægges op til almindelig hverdagsdrift, men også weekendudstilling med salg i “Kigdaby”. Det færdige projekt vil medføre et betydeligt antal arbejdspladser, bl. a. på hotellet, og især hvis erhvervsdelen med f. eks. gartneri, savværk, bådværft og udstilling af såkaldte tiny houses begynder kan etableres på arealet, hvor der tidligere har været minkfoderfabrik og minkfarm.

Kigdabys ideologi er at medvirke i væsentlig grad til den grønne omstilling. Det kan ske analogt, visuelt og kunstnerisk, siger Emil Bredvig, som hellere vil bruge en blyant end en computer, og som i de seneste tre-fire årtier har set landsbyer lukke ned en efter een. Derfor vil han gå imod strømmen…
“Kigdaby” kan blive et modtræk til denne udvikling, og give helt nye muligheder i Hvalpsund, ikke kun i ferieperioden, men hele året.
Emil Bredvig oplyser, at finansieringen er på plads via investorer i Vesthimmerland, som har vist stor forhåndsinteresse. Han har også ansøgt Vesthimmerlands Kommune om en principiel tilladelse, og om kommunens opbakning til projektet, som kan blive et foregangseksempel, og den første by af sin art, i Danmark.

Del
Vil du læse mere af
Thorkil Christensen
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Thorkil Christensen

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!