SUNDSTRUP: Limfjorden var som altid det smukkeste bagtæppe til den årlige Muslingefestivalen på Sundstrup Havn i lørdags, 25. maj, hvor de omkring 1400 gæster kunne nyde både udsigten, pragtfuldt vejr, god musik, festlig stemning og så de 550 kilo udsøgt tilberedte muslinger fra Virksund Fiskeriforening.
Sammen med Fjordklyngen og Fjordklyngens Naturformidling stod de bag det årlige arrangement, der har haft vokseværk de seneste to år.
-De sidste par år er vi kommet langt over de 1000 gæster. Det har nok fundet et naturligt leje, og så har vi også været rigtig heldige med vejret. Folk blev ved med at komme i år, og de sad ude på pladsen til klokken ti og nød deres mad og hyggede sig, fortæller Inge Carlskov, der er formand for Fjordklyngen og tovholder for muslingefestivalen.
Vejret var så godt, at det store telt stod mere eller mindre tomt, med undtagelse af de lange køer til at lækreste muslinger.
Kog over fire gange
Hemmeligheden bag skulle være at lade muslingerne koge over fire gange.
-Hak nogle porrer, gulerødder, skalotteløg og hvad du ellers har lyst til. Hæld lidt hvidvin i gryden og sæt låget på. Når det så er lige ved at koge over, tager du låget af, rører lidt rundt og sætter låget på igen. Når du har gjort det fire gange, er muslingerne færdige, siger Carsten Nørreback Jensen.
Kundernes bedømmelse var det bedste bevis på, at opskriften er god.
-Det smager så dejligt, men vi nåede desværre kun at få to portioner, inden der var udsolgt. Heldigvis har de også nogle gode øl, siger Karen Jørgensen, der var vandret over fra campingpladsen på den anden side af sundet for at være med til muslingefestivalen.
Øllene var fra det lokale Ugelris Bryggeri, og der blev både skænket mange op og købt mange gaveæsker med hjem.
Der var også mad til børnene, eller rettere sådan var det tænkt.
-Der var muslinge hotdogs og pizzaer til dem, men det var de voksne, som ville smage. Børnene gik meget mere op i krabbevæddeløb og i at se og mærke fjordens dyreliv i de bassiner, som Fjordklyngens Naturformidling havde sat frem, siger Inge Carlskov.
Et par undtagelser var Camilla Pia Bonde Høgs døtre på 9 og 12 år.
-De var svært begejstrede og det var mig og min mand også. Vi har sommerhus på Lundø og havde besluttet os for at komme til muslingefestival. Vi var der i en tre timer, og der var megagod stemning. Det var skønt, man kunne fiske efter krabber i havnen, naturvejlederne gav rigtig meget viden og man følte sig virkelig velkommen. Det er genialt, at det er alle typer, der kommer, og at de kan gøre det for 30 kroner og der er lokale øl er med til at gøre det til et virkelig folkeligt arrangement, siger Camilla Pia Bonde Høg fra Viborg.
Det var helheden
Ligesom de fleste var hun og familien der i nogle timer, men hele eftermiddagen og aftenen var havnen fyldt med mennesker.
De to live bands spillede i et stort set tomt telt, men så var der højttalere udenfor, og publikum var gode til at give applaus.
-Der var gang i den hele tiden, og det var en helt pragtfuld dag. Der var masser af kunder i vores boder, og jeg kan egentlig ikke pege på noget højdepunkt. Det var helheden i det, som gjorde det så godt. Det lokale erhvervsliv som sponsorede teltet, de mange frivillige som gør et kæmpe stykke arbejde, fiskerne som stod for muslingerne og så alle gæsterne der igen gjorde det til en succes. Vi er klar igen til næste år, og de første frivillige til ølboden har allerede meldt sig, siger Inge Carlskov, der ikke vil afvise, at man skal bruge lidt flere muslinger næste år.