“Kulturfabrik” i Gedsted i gang med ny forening

De gamle Getama bygninger fra 1936 vurderes bevaringsværdige af museumsinspektør Broder Berg. Bl.a. derfor er planerne om at rive dem ned og opføre ældreboliger sat på pause på ubestemt tid, og den nye forening "Kulturfabrikken" vil etablere et samlingssted for kunst og kultur i bygningen. Hegnet og buskene foran bygningen er dog ikke bevaringsværdige, så dem vil foreningen fjerne og trimme, iinden den første udstilling forhåbentlig kan åbnes til juni.

Håber på gode vilkår fra kommune og hjælp fra private

GEDSTED: Drømmen om “Kulturfabrikken” i Gedsted er blevet en realitet.
Foreningen blev stiftet i marts, og dermed er første skridt taget for at kunne benytte den gamle Getama- bygning fra 1936 på Carl Petersens Vej 3.

Der er dog lang vej endnu, før foreningens formand Peter Stenild kan erklære projektet om et permanent centrum for kultur for fuldført.
I første omgang er der lagt op til en fem-årig kontrakt med ejeren Vesthimmerlands Kommune.
Derefter kommer småting som et gammelt halvråddent hegn og store buske udenfor samt et par steder, hvor vandet siver ind.
Og så er der heller ikke vand eller varme i bygningen.

– Sundhedstilstanden på bygningen er fornuftig og god. Der er et par steder, der kommer vand ind, men det største problem er, at der ikke er lagt vand og varme ind. Da man kloakerede til to-strengs, sløjfede man forbindelsen til bygningen, fordi planen var at rive bygningen ned, opføre ældreboliger og lave ny kloakering. Derfor er bygningen ikke med i kloaknetværket nu. Vi skal kigge på placeringen og tilslutningen, og hvor meget det koster, siger formanden.

– Der er to flotte toiletter, men de er ikke koblet til og ender nede i kælderen, hvor røret er skåret over, siger Peter Stenild med et lille grin. 

Lempelige forhold
Planerne om indlæggelse af kloak og varme bliver dog ikke til noget, medmindre to forhold bliver opfyldt. 

Det første er indgåelsen af kontrakten med Vesthimmerlands Kommune og gerne på lempelige vilkår.

Det næste er donationer fra fonde, der vil støtte Kulturfabrikken. 

– Vi forestiller os en ordning med kommunen, hvor vi har en symbolsk husleje, mod at vi står for alle driftsomkostninger og vedligehold. Det er den eneste realistiske måde at skabe et bæredygtigt kulturhus. For at realisere planerne kræves midler fra fonde til de større projekter som kloak og varme. Det er en nødvendighed for på sigt at kunne leje bygningen ud til arrangementer og selskaber, siger Peter Stenild.

Første planlagte arrangement er en kunstudstilling i uge 25 med et foredrag af Louise Villadsen fra Stenaldercenter Ertebølle om “tangens historie”.

– Vi håber at få en godkendelse af kommunen og brandmyndighederne i løbet af nogle uger. De større projekter kommer til at tage længere tid, men får vi forhandlet en fornuftig aftale hjem med Vesthimmerlands Kommune, tror vi på, at Gedsted får et aktivt kulturhus til glæde for både byen, Vesthimmerland og turister, siger Peter Stenild. 

Bestyrelsen for “Kulturfabrikken” består af Peter Stenild, formand, Ole B. Sørensen, næstformand, Lene Flarup, kasserer, Marianne Henneberg, referent og Jan Sort, der er menigt medlem.

Del
Vil du læse mere af
Ture Damtoft
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Ture Damtoft

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!