AN Energi forventer ikke store prishop

Varmeværket i Aalestrup får flere forbrugere og udvider i Nørager

AALESTRUP: Der var beroligende ord fra bestyrelsesformand Søren Hestbæk, AN Energi, Aalestrup, da varmeværket holdt generalforsamling i Hvam.

– På alle måder, må man sige, at varmepriser og energipriser er kommet på alles læber i den seneste tid. Der går næsten ikke en dag, uden at man hører om naturgas- og elprisernes himmelflugt. Først betød manglede vand i de svenske og norske elve, at elprisen røg i helt vejret i efteråret. Samtidigt har en kombination af, at der her i Nordeuropa var meget koldt forrige vinter, et koldt forår i 2021 og sammenholdt med en meget varm sommer i Sydeuropa, betydet et kraftigt forøget gasforbrug, så gaslagrene i hele Europa nu er på et minimum. Allerede det betød, at gaspriserne steg meget meget kraftigt. Og den seneste måneds tid udvikling i Rusland og Ukraine, og den usikkerhed det har medført på gasleverancerne derfra, har blot betydet, at prisstigningerne bare er forsat og priserne på naturgas har nu nået et historisk højt niveau, indledte Søren Hestbæk sin beretning.

Efter den noget dystre indledning tændte han et lille lys.

– Hvad betyder det så for os? Heldigvis ikke så meget, svarede han sig selv.

Tre-årige kontrakter
Varmeværket i Aalestrup er heldigvis ikke afhængigt af gas og olie. Produktionen ligger hovedsagelig på affaldstræ.

– Vi har heldigvis formået at forhandle os til priser på vores brændsel – primært bark og savsmuld – med moderate stigninger på kun omkring en til to procent om året de kommende år. Vi får stadigvæk langt størstedelen af vores brændsel fra Rold Skov- og Nørrelund Savværker, og har indtil videre lykkedes med at kunne forhandle brændslet hjem på tre-årige kontrakter, med forskudt løbetid, så vi ikke er så sårbare for eventuelle større udsving i prisen, understregede Søren Hestbæk.

– Så umiddelbart ser jeg ikke for mig, at vi på den korte bane bliver ramt af de skrækprisstigninger, vi hører andre steder fra, beroligede han.

Trods det  skal cirka 1500 forbrugere betale en ekstraopkrævning på i alt 2,1 mio. kroner, mens 595 forbrugere skal have 379.000 kr. tilbage.

Men meget af det handler ikke om prisstigninger. Der er derimod tale om et større varmeforbrug på grund af de udendørs temperaturer.

Flere forbrugere
– Sidste år fik vi etableret fjernvarme i Linalyst i Nørager – godt halvdelen af husene i området er koblet på, samtidig med etablering af rørene i vejen. Der er samlet kommet 26 nye forbrugere til i Nørager sidste år, og jeg er sikker på, at flere er på vej, sagde Søren Hestbæk.

– Her i sommer og efteråret skal vi rulle fjernvarmen ud til den nye udstykning Torsdal. Vi har også i Nørager fået henvendelse fra Torsvang. Her skal vi ud og stemme dørklokker. Hvis der er tilstrækkelig med opbakning, vil vi sikkert allerede i løbet af næste år kunne tilbyde fjernvarme til disse ejendomme også, fortsatte Søren Hestbæk.

Industrien
– Vi arbejder også lige nu med eventuel varmeforsyning af det sydlige industriområde i Nørager.  Vores rådgivere er i gang med at lave beregninger og vurderinger, som også nemt kan munde ud i, at der etableres fjernvarmeforsyning inden for de nærmeste par år. Men som altid er det vigtigt, at vi får så mange med som muligt fra starten – det gør det meget nemmere at vise og få sammenhæng i projekterne, når de skal godkendes. Men det er klart, at de usikre og vildt stigende gaspriser lige nu, er med til at gøre fjernvarme endnu mere attraktiv, sagde Søren Hestbæk.

Del
Vil du læse mere af
Torsten Hansen
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Torsten Hansen

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!