AALESTRUP: Efter borgermødet i Aalestrup Idrætscenter forleden gik Vesthimmerlands Kommune dagen efter ud med budskabet om, at der vil være fuld åbenhed omkring prøverne på den forurenede jord, som køres til jordhotellet.
– Fra på mandag opretter vi en ny fane på vesthimmerland.dk, hvor analyseresultaterne fra Randers bliver offentliggjort løbende. Det sker efter et stort ønske fra borgermødet i Aalestrup. Arbejdet bliver løst i et samarbejde mellem kommunikation- og miljøafdelingen i Vesthimmerland, oplyser kommunen.
På hjemmesiden er der pdf-filer med resultater af jordanalyser. De første er dateret 2. januar 2024.
Efter mere end en uge er der også kommet svar fra Randers Kommune, der dog formulerer sig generelt og ikke svarer på konkrete spørgsmål om f.eks. hvor meget jord, der skal køres til Aalestrup, og hvad jorden er forurenet med.
– Randers Kommune indledte med at afklare, hvor i Danmark, der var anlæg, som er godkendt til at modtage lettere og forurenet jord, i den umiddelbare periode efter Randers Kommune overtog ansvaret for miljøtruslen fra jordskredet. Vores overordnede formål er at køre jorden væk og samtidig sikre, at det sker efter reglerne på området. Jorden der bliver kørt til jordhotellet i Aalestrup er i overensstemmelse med den godkendelse jordhotellet har i forvejen. Mængden af jord, som Randers Kommune forventer at køre til Vesthimmerland og andre jordhoteller afhænger af hvordan og hvornår jordskredet stopper. Regningen for jordhotellet skal betales af Nordic Waste, skriver kommunikationskonsulent Marie Dalsgaard Ulrikkeholm til Vesthimmerlands Avis.
Hele forløbet ærgrer byrådsmedlem Rasmus Vetter (SF), der er bosat i Aalestrup.
– Jeg har hele tiden været kritisk over for et jordhotel i Aalestrup, men hvis det skal stoppes, så må borgerne sige fra noget tidligere, og det var i 2021, inden grunden blev solgt. Nu ligger vi som vi har redt. Der er mange ting, man gerne vil vide mere om, nu hvor vi står i den her situation. Hvorfor gik der 15 dage, uden at vi som politikere blev orienteret? Det ville have været rart at kunne svare, da borgerne spurgte om det, siger Rasmus Vetter.
Pengegarantier
En af hovedpersonerne i forløbet har været Allan Ritter (K), fordi han bestrider posten som formand for teknik- og miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune.
Allan Ritter gør sig ingen forhåbninger om, at borgerne fik tilstrækkelige svar på alle spørgsmål til borgermødet.
– Jeg tror nogen fik mere ro, og andre var stadig bekymrede. Der var en god tone og gode spørgsmål, og jeg synes, vi fik svaret så klart som muligt. Jeg kan godt forstå, der er meget opmærksomhed. Der bliver jo ved med at komme nye informationer fra Randers, og så holder det også spørgsmålene omkring Aalestrup i live. Vi lyttede til det, borgerne sagde, så der kommer åbenhed, og det kan forhåbentlig give borgerne ro i maven. Jeg mener, der har været styr på det hele vejen igennem, men det ville være dumt ikke at kigge sig selv efter i kortene. Fremover tænker jeg også, der kommer stramninger i form af lovgivning omkring oprydning ved f.eks. jordhoteller, så der bliver stillet pengegarantier, og det offentlige og dermed skatteborgerne ikke risikerer at stå med regningen, siger Allan Ritter.
Kommunen har oplyst, der vil blive taget en jordprøve af hvert tredje læs, der køres til Vesthimmerland.
Det vil sige for hver 120 tons jord. Indtil videre er der kørt omkring 20.000 tons til Aalestrup, og det vil igen sige, at der skal være taget 167 prøver.
Det er endnu ikke lykkedes at få en udtalelse fra kommunen eller andre om risikoen, eller mangelen på samme, for nedsivning i grundvandet.