ULBJERG: Borgerne i Ulbjerg og omegn har ikke den store lyst til at få rejst fem 185 meter høje vindmøller lidt syd for byen i den såkaldte Sundstrup Energipark.
Forleden udløb høringsfristen for planen, og blandt de omkring 40 kommentarer skal man lede meget længe efter positive.
Næsten alle beskriver vindmølleparken som en dårlig ide. Især tre ting vækker kritik blandt borgerne:
Møllernes højde, typen af møller og placeringen tæt på et Natura 2000-område (Hjarbæk Fjord og Louns Bredning).
Oprindeligt foreslog firmaet Wind Estate, der står bag planerne, syv møller på hver 150 meter. Det blev så siden ændret til de fem på 185 meter – som trods det lavere antal forventes at kunne levere 17 procent mere strøm.
Men så høje møller vil give skyggekast i et stort område, ligesom synet af dem vil dominere området, lyder argumenterne blandt andet.
Ikke langt fra den planlagte møllepark ligger Ulbjerg Fodboldgolf, og ejerne frygter for fremtiden, hvis møllerne bliver rejst:
– Da Ulbjerg Fodboldgolf er en udendørs aktivitet, hvor gæsterne opholder sig fra 2 til 10 timer pr gang, er vi bekymret for, om lydgener, lysgener og udsigten vil blive en hindring for, at vores gæster ønsker at besøge os igen. Ulbjerg Fodboldgolf er en velfungerende virksomhed, som har gæster/turister, der kommer langvejs fra for at besøge vores skønne område. Vi er bekymret for at Ulbjerg Fodboldgolf må lukke, hvis ikke at gæsterne vil besøge os på baggrund af gener fra vindmøllerne, skriver Sine Kokholm Jensen.
Natura 2000
Jan og Tove Kjølhede Møller, der bor i Sundstrup, hæfter sig i deres kommentar ikke mindst ved nærheden til Natura 2000-området:
– Vi står uforstående overfor jeres placering af vindmøllerne øst for Sundstrup. Det er i et Natura 2000-område, hvor der er et rigt fugle- og dyreliv, vandrestier mm. Vi er bekymret for at I har valgt denne placering, da der på et af jeres møder blev udtalt, at det ikke var den helt optimale placering, i forhold til vind og vejr. Placering burde da være der, hvor det blæser mest, det giver da en større energiproduktion.
Men også andre gener bekymrer dem:
– Hvorfor lige i Sundstrup? Kan vi overhovedet opretholde den landlige idyl og nyde freden og roen, når vi går på vores stier. Støjen vil være der nat og dag. Vi er stærkt bekymret for støjgener, skyggekast og reflektion på kæmpe møllerne.Kan vi overhovedet sidde på vores terrasser og nyde vores skønne udsigt over fjorden. Navnet Sundstrup energipark er ikke et godt navn, når man googler Sundstrup, skal byen ikke være kendt for vindmøller, det er vi ikke stolte af, men når der googles skønne solnedgange, flot natur, kobjælder, fugleliv, muslingefest. Det er vi mega stolte af i Sundstrup.
Bekymring for støj
Også Gitte Faber fra Ulbjerg har sendt kommentarer. Hun hæftet sig blandt andet ved, at mølletypen er ny:
– 7,2 MW møller er meget nye og har stadig ”børnesygdomme”. Der er kun opsat ganske få møller i denne størrelse. Ingen i Danmark og Tyskland (kun i test miljø). De er pt kendetegnet ved generelt højt støjniveau og kraftig tonalitet – geartoner med flere kilometers spredning, skriver hun.
Gitte Faber påpeger også, at billigere møller kan blive dyrere på længere sigt:
– Kommunen forklarede under borgermøde, at landmøller koster halvt så meget at opsætte som havmøller. Men hvis man opsætter møller, som kan skade menneskers helbred, så kan omkostningerne ved sygdom, stress, manglende arbejdsevne mv. hurtigt overstige den eventuelle besparelse som opnås ved valg af store landmøller contra havmøller.
– Støj kan være psykisk belastende og skade menneskers helbred. Det kan forårsage irritation, træthed, stress og søvnmangel. Længerevarende påvirkning af støj fra omgivelserne kan føre til hjertekarsygdomme, metaboliske effekter samt nedsat kognitiv indlæring hos børn, skriver hun.
Hun har et forslag, der kan afhjælpe problemet:
– Hvis der skal opsættes vindmøller i Sundstrup, så bør kommunen revurdere projektet. I stedet for de store 7,2 MW møller bør man vælge de bedre og velafprøvede 6,2-6,4 MW møller med rotor 150-162. Vestas har løst ”børnesygdommene” på disse møller, og både generel støj og tonalitet er minimeret.