ULBJERG: Officielt er det ikke besluttet endnu, men der er ikke megen tvivl længere: Til sommerferien lukker Fjordklyngeskolen sin afdeling i Ulbjerg.
Men skolebygningerne kommer næppe til at stå tomme: I august 2025 åbner Ulbjerg Friskole sine døre for de første elever, og det sker formentlig i netop de lokaler, som indtil da rummer den kommunale skole.
Allerede i 2022 rumlede Viborg Kommune med en lukning i Ulbjerg. Det fik en lokal gruppe til at tage initiativ til at oprette en friskole.
Den kommunale skole overlevede, men friskolegruppen har sørget for at løbende at forny ansøgningen.
Derfor står de nu klar til for alvor at gå i gang med arbejdet. En foreløbig indskrivning er åbnet, og de første 25 elever har meldt sig.
Gruppen har også været til møde med borgmester Ulrik Wilbek (V):
-Og vi gik fra det møde med en god fornemmelse. Det lyder ikke til, at kommunen vil stille sig i vejen for friskolen, tværtimod vil de godt hjælpe os, siger Casper Mogensen fra initiativgruppen.
Gruppen har indkaldt til stiftende generalforsamling 12. november.
Solid opbakning
Da byrådet i Viborg i september offentliggjorde planerne om at lukke Fjordklyngeskolens afdeling i Ulbjerg, var det ikke en stor overraskelse for initiativgruppen, der blev dannet i 2022: Gruppen havde set udfordringerne for folkeskolen og var klar til at handle hurtigt.
Nyheden om lukningen og start af friskole blev mødt med en bølge af støtte fra både forældre, lokale erhvervsfolk, politikere og andre med interesse i skolens fremtid.
En uge efter at planerne blev kendt, blev der holdt et borgermøde, hvor den store opbakning stod klart.
Trivsel er fundamentet
Ulbjerg Friskole vil bygge videre på den tradition for udendørs undervisning, som den gamle skole i Ulbjerg i mange år har praktiseret.
Initiativgruppen ønsker at bringe de undervisningsmetoder og pædagogiske principper tilbage, som mange forældre og elever har værdsat, men som var blevet svære at opretholde under den tidligere folkeskoles pressede vilkår.
Skolen vil indføre en fast udedag, hvor mange fag smelter sammen i en legende og praktisk undervisning, hvor det vigtigste er, at eleverne forstår og kan forholde sig til stoffet.
Centralt for friskolen blev også mantraet: “Børn der trives, lærer alt det de kan.” Det er en påmindelse om, at trivsel er fundamentet for al læring, og at hver enkelt elev skal have det godt for at kunne udvikle sig fagligt.
Plan B
Skulle det glippe med at overtage de eksisterende skolebygninger, har initiativgruppen sikret sig en alternativ plan – Plan B.
Den plan involverer forsamlingshuset, sognegården, spejderlokalet og den gamle bank som midlertidige faciliteter. Ejere af disse bygninger har alle bakket op om projektet.
For at håndtere de mange opgaver, der følger med at starte en friskole, har initiativgruppen nedsat forskellige arbejdsgrupper. En økonomigruppe står for fundraising og budgettering, mens en bygningsgruppe forbereder sig på at klargøre de bygninger, der skal huse skolen – uanset om det bliver de nuværende skolebygninger eller Plan B-løsningen.
Efter den stiftende generalforsamling for Ulbjerg Friskole 12. november bliver skolen en officiel realitet.
Generalforsamlingen vil rumme de formelle punkter som valg af bestyrelse og af vedtægter finde sted, men der vil også være plads til debat om initiativgruppens arbejde og skolens værdier.
Måske udskoling
Initiativgruppen har også fået henvendelser fra forældre, der ønsker, at friskolen skal tilbyde undervisning i udskolingen, hvilket den nuværende folkeskole i Ulbjerg ikke gør.
-Interessen kommer især fra den nuværende 5. klasse. De vil kunne gå et år på friskolen, inden de skal skifte til Skals, men med en udskoling kan de få mere sammenhængende skolegang, siger Casper Mogensen.