Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

VESTERBØLLE: Leen blev svinget i Vesterbølle i weekenden. For nogle af høstarbejderne gik det fint, for andre var det tydeligt, at de ikke var vant til at svinge det gamle høstredskab.

Men det var ikke kvaliteten der var vigtig. Det var at vise, at Vesterbølle er en levende landsby, og samtidig vise, hvordan høsten foregik for omkring 100 år siden.

Det veltilrettelagte arrangement “Levende Landsby” havde igen i år trukket mange gæster til byen. Gæsterne blev præsenteret for en blanding af skuespil og udstilling.

Inden turen i marken havde ridefogeden kontrolleret karlene og pigernes høstredskaber og deres indstilling til arbejdet. Der var ikke lutter glæde at spore hos ridefogeden. Nogle af redskaberne så lidt uskarpe ud, og det samme gjorde nogle af høstfolkene. De fik skæld ud. Det gik blandt andet ud over borgmester Per Bach Laursen, der var klar med en noget rusten le. Han rødmede lidt under den røde hue.

– Ridefogeden var ikke så hård i år, konstaterede borgmesteren, der har deltaget i høstarbejdet i Vesterbølle i flere år.

Det var en korrekt konstatering, ridefogeden var mere mild i år.

– Desværre er den sædvanlige ridefoged blevet syg. Derfor har jeg måttet tage over, og jeg er nok ikke så hård, indrømmer Per Andersen, formand for Levende Landsby.

Det milde væsen matchede godt med situationen. Masser af glade gæster, solskin, veloplagte og udklædte høstfolk, der gerne tog en diskussion op med ridefogeden blot for at få lidt sjov ud af det. Situationen passede bedst til smil.


Hougaarden
I forbindelse med eftersynet af høstfolkene fangede Hanne Kudahl, kasserer i foreningen, også folks opmærksomhed og fortalte om, at foreningen har arvet Hougaarden i Vesterbølle.

Eftersynet foregik netop på Hougaarden, der i flere år har dannet ramme om flere af aktiviteterne ved Levende Landsby.

– Vi har søgt fonde, for at kunne renovere gården. Vi har behov for 850.000 kr. og mangler kun 75.000 kr. Vi vil gerne omdanne gården til en slags besøgscenter for byen, forklarer Hanne Kudahl.

Der er også behov for nyt tegltag på Hougaarden, nye vinduer, og så skal der lægges strøm ind.

– Det er en fordel at få lagt strøm ind. Det vil gøre det lettere at bevare bygningerne, forklarer Hanne Kudahl.

Med en bygning, der kan varmes bedre op, vil det også blive lettere at holde julemarked på Hougaarden.
Lige nu er der tre kakkelovne og et brændekomfur til at varme bygningen op.

Den nuværende Hougaarden er opført i 1901, men ifølge Per Andersen kan gården føres langt tilbage i tiden. Dronning Margrethe d. 1. skulle have ejet gården.

Hele arrangementet Levende Landsby blev en stor succes. I år var der en række nye aktiviteter for at fejre 50 år med Landsbykulturen. Det skulle egentlig have været sidste år, men Corona forhindrede det.

Til jubilæumsåret var der tilføjet veterantraktorudstilling, speed farming og fokus på grøn energi og fremtiden.

Det fungerede rigtig fint.

Del
Vil du læse mere af
Torsten Hansen
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Torsten Hansen

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!