VESTERBØLLE: I weekenden 3. og 4. august bliver der igen “Levende Landsby” i Vesterbølle, hvor byen sættes på den anden ende.
Publikum kan opleve en hel anden tidsalder, hvis man møder op lørdag eller søndag.
Foreningen til Levendegørelse af Landsbykulturen i Vesthimmerland og Vesterbølle Sogns Beboerforening, står bag det store arrangement, som er en tilbagevendende begivenhed hvert år i august.
Arrangementet har været holdt i Vesterbølle siden 2005.
Der ventes stort rykind i løbet af de to dage. Gæsterne vil opleve, hvordan livet og dagligdagen var for 100 år siden, da der blev anvendt håndkraft til arbejdet.
Vesterbølle by afspærres og de fleste beboere og andre frivillige er arbejdende statister.
På høstarbejde
Vesthimmerlands Kommunes borgmester, Per Bach Laursen, vil foretage den officielle åbning. Det foregår på Hougaarden, og borgmesteren vil sammen med høstfolkene gå i marken og arbejde. Her vil høsten blive overvåget af herremanden, som sammen med ridefogeden svinger pisken over fæstebønderne.
I marken kan publikum følge de muntre scenarier, der udspiller sig her, blandt anden den fordrukne bonde, som senere kommer på træhesten. Hans unge kone, der skal føde midt i høsten og bliver bragt til Hougaarden.
Begge dage vil gamle tærskeværker blive vist i funktion. Dansk Fåreavl møder med flere racer, og der vil blive klippet får i løbet af de to dage, ligesom man kan opleve hvordan uld forvandles til garn.
Guidede ture
Begge dage er der guidede ture i hestevogn til det fredede område Holmen, og man kan få en tur i hestevogn. Der er også mulighed for en tur med traktor og vogn ud forbi det økologiske gartneri ”Drivhuset” og de nye stupaer ved Buddhacentret. Fra toppen ved vandværket er der en enestående udsigt til Limfjorden.
Mange udstillere viser de gamle håndværk, bl. a. rebslageren, trædrejeren, stolefletteren, glaskunstneren, glassliberen og andre. Søndag kan man se, hvordan man ”klinker” porcelæn.
Publikum kan se den gamle skole, hvor elever bliver undervist af den stramtandede lærerinde, og der synges morgensang til akkompagnement af det gamle trampeorgel. Der bruges tavler, skrives skråskrift og måske kommer spanskrøret og skammekrogen i brug.
Ny udstilling
I Egnssamlingen, Tolshøj 13, kan man se en udstilling med gamle radioer, tv og fotoapparater. I radioværkstedet fortælles om svundne tider. Her finder man også en stor legetøjssamling og den gamle købmandsbutik, hvor man kan købe kræmmerhuse med bolcher, lodder til amerikansk lotteri, jubilæumsskrift og et opskriftshæfte med gamle lokale bageopskrifter.
Hougaarden er åben i stuehuset, staldene og laden. Stuehuset har været gennem en totalrenovering siden overtagelsen i 2022 og fremstår nu som et stuehus anno 1925. I de gamle stuer kan man se udstillere med deres håndværk. I stalden og laden findes gamle landbrugsredskaber. Man kan se et gammelt malkekammer og et værelse til karlen som var indrettet med indgang fra vognporten og kun indeholder en seng og en kiste til tøj.
Besøgscenter
Hougaarden åbner i 2025 som besøgscenter, hvor man kan booke en rundvisning på gaarden, i Egnssamlingen, Vesterbølle kirke, travetur på Holmen eller Lerkenfeld Ådalssti med guide kombineret med forplejning i form af frokost og eller kaffe og kage.
Begge dage er den ”Gamle Foderstof” i Gedsted til stede og sælger is, oste og mange andre lækkerier, ligesom der kan købes mad og drikkevarer i forplejningsteltet.
Så der bliver nostalgi for alle pengene i Vesterbølle.