Helhedsplan fornyer centrale dele af byen
SKALS: En kvart milliard kroner. Eller rundt regnet 140.000 kroner for hver af de knap 1800 indbyggere i byen.
Så meget investerer Viborg Kommune sammen med en boligforening og private firmaer i den byfornyelse, Skals oplever i disse år.
Det sker efter en helhedsplan, som byrådet vedtog i 2021 – og som formentlig vil være fulgt til vejs ende i løbet af et par år.
Til den tid vil byen have fået en totalrenoveret, nærmest nybygget skole, et nyt stort børnehus, 10 nye lejeboliger, 14 såkaldte tryghedsboliger, nyt sundhedshus samt 27 nye boliger fordelt på et bofællesskab for ældre og almennyttige boliger.
Dertil kommer byggegrunde med plads til yderligere et par snese boliger.
Tre projekter stod stille
Elo Nielsen har været med gennem hele processen, der tog sin begyndelse i 2018. Han fortæller gerne om forløbet, der i virkeligheden begyndte med en vis frustration:
– Gennem en årrække stod tre projekter i byen på hvert sit sted i Viborg Kommunes planlægning. Skolen trængte til renovering, en ny børnehave skulle samle de to børnehaver i Skals og plejehjemmet Kildedalscentret var blevet meget utidssvarende.
– Men der skete ingenting med nogen af projekterne. Renoveringen af skolen kom dog i udbud, men det blev for dyrt.
I stedet opstod en initiativgruppe med repræsentanter fra foreninger, erhvervsliv og institutioner i byen med det formål at få lavet en helhedsplan:
– Vi vil gerne have indflydelse på processen – og måske skubbe den i gang, siger Elo Nielsen.
En fjerde brik kom med, da møbelfabrikken Skalma efterhånden havde alt for meget plads på sin 4,5 hektar store grund centralt i Skals. Flere og flere dele af det store kompleks stod tomme:
– Andre steder har man set den type område forfalde og skæmme en by, nævner Elo Nielsen.
Bygningerne og grunden blev solgt (et par gange) og endte hos firmaet Viborg Bolig- og Erhvervsudlejning.
En femte brik indgik i spillet, da Vestjysk Bank lukkede sin store afdeling i byen i gedigent byggeri, som Sparekassen for Skals og Omegn i sin tid havde rejst.
Borgmesteren spurgte
Blandt andet via tre meget velbesøgte borgermøder blev brikkerne samlet i løbet af 2021:
– Borgmester Ulrik Wilbek sagde en dag til mig: Skal vi ikke have lavet den helhedsplan for Skals? husker Elo Nielsen, der sad i byrådet for SF frem til valget i november 2021.
Sådan gik det. Kommunen købte bankbygningen, Viborg Bolig- og Erhvervsudlejning begyndte at fjerne Skalmas bygninger – Skalma var ved at lukke helt – og såvel skole- som børnehavebyggeri blev sat i gang.
Men plejehjemmet forsvandt. Bygningerne var ikke tidssvarende, 12 pladser var for lidt til et plejehjem – og der var ingen politisk vilje til at bygge et nyt i byen, selvom det indgik i initiativgruppens planer med placering på Skalma-grunden.
At det ikke blev til noget blev ilde modtaget i Skals:
– Og det kostede mig min plads i byrådet ved valget i november 2021, siger Elo Nielsen.
Tryghedsboliger
I stedet for plejehjem opfandt initiativgruppen begrebet “tryghedsboliger”.
Det er boliger, der med Elo Nielsens udtryk kan “gro på borgerne”. De kan forandres til beskyttede boliger, og de bliver bygget sammen med det kommende sundhedshus. Desuden får hjemmeplejen udkørsel fra samme sted.
De første dele af helhedsplanen er gennemført:
De to børnehaver er samlet i et stort børnehus ved siden af skolen. Det rummer 100 børn fordelt med 23 i vuggestue og 77 i børnehave.
Viborg Bolig- og Erhvervsudlejning har bygget 10 udlejningsboliger på Skalma-grunden. Firmaet også langt med at rydde de gamle bygninger væk.
Bankbygningen er bygget om til bibliotek, udkørsel for en del af hjemmeplejen og lokaler til de ældste årgange på skolen
Meget andet er i gang:
Plejehjemmet står tomt og bliver revet ned i år. Dog er tre ældreboliger stadig beboede, men Elo Nielsen tror, at nedrivningen kan ske i år.
Pladsen skal bruges til nye adgangsveje og parkering til skolen og børnehuset. Der bliver – muligvis – også fire byggegrunde.
For meget asbest
Renovering af skolen er den helt store udgiftspost, der sluger omkring det halve af den kvarte milliard. Arbejdet foregår i løbet af flere år, så undervisningen kan opretholdes.
Flere gamle længer på skolen var i en stand og rummede i øvrigt asbest, så det ikke gav mening at renovere dem. I stedet bliver de revet ned og erstattet af nybyggeri.
Skolegade mellem bankbygningen og skolen bliver lukket for trafik. I stedet indrettes et område med blandt andet skaterbane – og det bliver forbindelsen mellem de to dele af skolen.
På Skalma-grunden er skiltet om de 27 nye boliger sat op, og byggestarten bliver formentlig eller forhåbentlig i år. Boligforeningen Sct. Jørgen står bag.
Elo Nielsen glæder sig tydeligvis over helhedsplanen for byen – den første plan af sin art i Viborg Kommune med sin knap 100.000 indbyggere.
Men den har også krævet tålmodighed, for ting tager tid:
– Den største udfodringer har nogle gange været, at nu ikke altid er nu. Men jeg tror på, at vi er færdige i 2027.
Dog er hele Skalma-grunden næppe bebygget til den tid. Til gengæld kan den så rumme nogle attraktive byggegrunde med udsigt til Limfjorden.
– Vi er faktisk lidt stolte af hele projektet, lyder det – måske lidt underspillet – fra Elo Nielsen.