Borgernes forening skaffer store beløb, der sikrer aktivitet og flotte faciliteter
ROUM: Byen syner ikke af meget, hvis man kører fra Møldrup mod motorvejen ad Skivevej. Rundt regnet to snese huse omgiver den velholdte kirke, der som så mange andre danske landsbykirker daterer sig fra engang i 1100-tallet.
Men hvad Roum mangler i størrelse, det har byen til gengæld i aktivitet: Nyrenoveret forsamlingshus, stor lege- og sportsplads med madpakkehus, der kan rumme alle indbyggerne og dertil en frugtlund. Alt sammen drevet af foreningen Roum-Land og By – et navn den fik, da borgerforening og forsamlingshusforening blev slået sammen for snart 10 år siden.
Gennem året står foreningen også for en række forskellige arrangementer. Først venter et fastelavnsløb lørdag 1. marts:
Da den traditionelle tøndeslagning ikke lod sig gøre under pandemien, fandt Roum-Land og By i stedet på et løb (man må gerne gå) i familiehold, nu med fælles afslutning. I fjor deltog 60 personer.
Senere følger blandt andet beskæringsdag i frugtlunden, familiefest, sankthansfest, sommerfest og efterårsfest. Sidstnævnte er som den eneste en voksenfest.
Store tal
I løbet af de seneste år er forsamlingshuset fra 1964 renoveret med nyt tag, nye vinduer, nyt gulv og efterisoleret. Samlet udgift: Omkring 650.000 kroner.
De 54 husstande, der er medlem af foreningen – Land dækker sådan cirka det gamle Roum Skoledistrikt – har naturligt nok ikke finansieret det hele selv:
– Vi har lige haft generalforsamling, og det var en fornøjelse som formand at fortælle, at vi i 2024 arbejdede med fundraisede midler på mere end 900.000 kroner, siger Randi Balleby, en af mange drivkræfter i byen (og altså formand for foreningen).
Netop evnen til og fliden med at søge penge hjem har gjort så meget muligt i den lille by. Listen over fonde, puljer og andre, der har givet penge inden for de seneste år, er lang.
Den strækker sig fra Viborg Kommune over Fonden for Sparekassen i Skals og Norlys Vækstpulje til Lions Møldrup. Nogle med store beløb, andre med mindre.
Foreningen har ikke udpeget en bestemt person til at fundraise; det står flere af bestyrelsens medlemmer for på skift.
– Hvert år på det første bestyrelsesmøde taler vi om, at nu skal vi lige slappe lidt af. Men det sker aldrig, for der kommer hele tiden nye ideer og forslag, smiler Randi Balleby.
Et af de næste ønsker er gulvvarme i forsamlingshuset, hvor gulvet er forberedt til det. Håbet er at bringe energiudgifterne betragteligt længere ned end de ca 25.000 kroner om året, de ligger på nu.
Stort set alle 54 husstande tager del i arbejdet. Bestyrelsen består af syv personer, men langt flere møder frem, når det grønne udvalg mødes hver anden uge for at pleje lege- og sportspladsen.
– Og dagen efter efterårsfesten kommer der lige så mange og hjælper med at rydde op, som der deltog i festen, siger Randi Balleby.
Fællesskab
Den bilist, der drejer inden om Roum, finder en landsby, hvor næsten alle huse er velholdte:
– Vi har en by, hvor naboer betyder noget. Jeg har en svoger på Sjælland, der engang udbrød “I kan jo få hjælp til alt”, og ja, vi hjælper hinanden, siger Randi Balleby.
– Fællesskabet er stærkt, og vi er en god blanding af nogen, der har boet her altid og tilflyttere, siger Jannie Thomsen, der også sidder i bestyrelsen. Hun flyttede selv til Roum for 10 år siden, Randi Balleby fire år senere.
Fællesskabet gælder også, når forsamlingshus, lege- og sportsplads eller frugtlund skal holdes vedlige. Så løber omkostningerne op i nogle sodavand og måske en kande kaffe; frivillige løser opgaverne. Eneste undtagelse udgør rengøring af forsamlingshus, som foreningen køber sig fra.
Som alle andre landsbyer kunne Roum engang mønstre både købmand og brugs, brødudsalg og iskiosk foruden flere håndværkere. Bortset fra et autoværksted og byens store arbejdsplads kartoffelcentralen er de væk.
Stadig står dog to missionshuse: Bethania og Bethesda. Ingen af dem tilhører nogen missionsbevægelse nu om dage: Det ene er privatejet, det andet tilhører motorcykelklubben, der hvert år arrrangerer et stort træf, som i et par dage mangedobler indbyggertallet.
At den lille by har to missionshuse skyldes stærke missionske strømninger, hvor en retning ikke mente, at Indre Mission tog troen alvorligt nok. Derved opstod “De gamle Stier”, der byggede eget missionshus efter at have tabte retten til det oprindelige i Højesteret.
De gamle Stiers hus lægger i dag lokale til byens motorcykelklub MC Bethesda.
I dag er Roums mission et godt fællesskab.