Historien lever i Vesterbølle

Hanne Kudahl bag skranken i købmandsbutikken til Levende Landsby i Vesterbølle.

VESTERBØLLE: Året er 1925 og på Hovgaarden i Vesterbølle går livet sin daglige gang. Pigerne væver klæder, karlene klipper får med håndsaks, og bondemanden og fruen overvåger det hele.
Gennem gaden kører kareter med gæster, og nede i laden er der indrettet købmandsbutik med alsken svunde varer, hvor det eneste, der egentlig kan købes, er “hjemmelavede” bolsjer i kræmmerhuse.
I skolestuen står spanskrøret og stokken klar til om nødvendigt at prygle de elever, der ikke tager kasketten af, eller formaster sig til at stille spørgsmål til læreren.
Levendegørelsen af Vesterbølle i weekenden blev gjort endnu mere autentisk af de omkring 100 frivillige fra Vesterbølle Sogns Beboerforening, og Foreningen til Levendegørelse af Landsbykulturen i Vesthimmerland i deres tidssvarende beklædning, spillemanden der trak på sin harmonika, og lirekassemanden ved Hovgaarden.

-Vi bevarer jo kulturhistorien for eftertiden. I 2004 blev Vesterbølle af Viborg Amt erklæret en kulturhistorisk bevaringsværdig landsby. Her ligger gårdene stadig i landsbyen, og vi har stadig jordvoldene omkring byen, som udgjorde skellene mellem gårdenes jorde, fortæller Hanne Kudahl, der står i købmandsforretningen.

Le og neg
Gæsterne kom tidligt, og de fleste blev der hele eftermiddagen og fik set klipning af fårene, høste med le og binding af neg og afstraffelsen af den genstridige høstkarl, der kom op på træhesten, med.
Omtrent 600 kom på besøg i det flotte sommervejr.

-Der kom lige et par byer søndag formiddag, men ellers var vejret godt og gæsterne tilfredse. Der kom mange kommentarer om det store arbejde med Hovgaarden, som vi har lavet, så den fremstår autentisk, som det var i 1925. Folk hyggede sig bare, fik en tur i hestevogn, gik og så på tingene og på vores store egnssamling i købmandsbutikken eller fik sig en kop kaffe eller noget koldt at drikke i Madam Blå cafeen, for det var næsten for varmt om lørdagen, siger Hanne Kudahl.
Varmen fik især karlene og pigerne, der skulle ud i marken og høste kornet eller binde neg, at mærke.

Landbruget ændrer sig
Her fik også Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen en le i hånden, som han har fået det hvert år siden 2018.

-Jeg har været med, siden jeg fik buddet første gang. Det er en meget anderledes oplevelse end politik. Det er så dejligt folkeligt og har også en relation til min fortid og hele det bondesamfund, som jeg selv er ud af. I Vesterbølle er det et sceneri af en anden verden, og man får et indblik i, hvad enevælden, godsejernes og fæstebøndernes tid var. Man kommer hurtigt til at tænke, det var noget forfærdeligt noget, men det var med til at give Danmark det kvantespring i landbruget, som vi kunne drage nytte af med andelsforeningerne i 1800 og 1900 tallet, og det var med til at rykke os op i eksporten af landbrugsvarer. Udviklingen dengang for både 100, 200 og 300 år siden peger også ind i fremtiden for landbruget. Dengang enevælden blev indført, var det også et opgør med godsejernes små kongedømmer og en samling af magten hos staten, der i flere omgange lovgav omkring fæstebønder for at give bedre rettigheder til bønderne og i sidste ende ophævede fæsteretten. Der var nogen, som havde en højere idé med det, der skulle ske, og der skete store omvæltninger. Der er ingen tvivl om, at vi også i dag står med store udfordringer, der skal løses. Det handler om den grønne omstilling, og det landskab, som landbruget har forvaltet i århundreder, ændrer sig nu igen, siger Per Bach Laursen, der bød velkommen til alle gæsterne i Vesterbølle både lørdag og søndag.

Skal have ros
Borgmesterens medvirken bliver værdsat hos de frivillige og medlemmerne af Levendegørelse af Landsbykulturen i Vesthimmerland.

-Økonomien skal jo hænge sammen, og de eneste indtægter er fra “Levende Landsby” og kontingenter i foreningen. Vesthimmerlands Kommune giver ikke tilskud, men borgmesteren møder op hvert år og er med til høsten og giver os synlighed, den ros skal han have, siger Hanne Kudahl.

Fra 2025 får foreningen måske lidt flere penge i kassen, for den lancerer mulighed for grupper til at komme på besøg og få en rundvisning på Hovgaarden, en guidet tur omkring Holmen med jorddigerne, se egnssamlingen og få historien om Vesterbølle Kirke.

-Vi satser også på at få nogle faste åbningstider i egnssamlingen og på Hovgåarden, og så kan man selv gå på opdagelse omkring Holmen og ådal stien. I foreningen har vi medlemmer fra hele Himmerland, og vi har et fantastisk sammenhold og interessen for historien i Vesterbølle, og den vil vi jo gerne dele med alle, siger Hanne Kudahl.

Del
Vil du læse mere af
Ture Damtoft
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Ture Damtoft

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Send en mail til Nordjyske Distribution på reklamation@dnmh.dk, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup området.

Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!