Gedsted og Aalestrup med i forskningsprojekt

Yderligere 27 hjertestartere sættes op i Vesthimmerland

AALESTRUP: Der hænger mange hjertestartere i Vesthimmerland. De er placeret ud fra lokale initiativer. Men nu er Hjerteforeningen gået sammen med Melsen Fonden og Region Nordjylland for at finde de mest optimale placeringer i Nordjylland.

– Vi har netop fået udpeget 27 koordinater i Vesthimmerland, siger formanden for Hjerteforeningen i Vesthimmerland, Helen Schøning.

Koordinaterne er steder udvalgt ud fra beregninger at, hvor der er størst behov.
En avanceret computeralgoritme har udvalgt opsætningsstederne. Algoritmen ser på borgernes alder, uddannelse, erhverv og  sygdomshistorik, samt befolkningstæthed og afstand til øvrige hjertestartere.

De nye hjertestartere skal blandt andet placeres ud fra borgernes alder, uddannelse, erhverv, sygdomshistorik og befolkningstæthed. 

– De koordinater vi har modtaget omfatter områder på 100 gange 100 meter. Nu er det vores opgave at finde egnede placeringer inden for de områder. Der er krav om, at hjertestarterne er tilgængelige 24 timer i døgnet, og at det sted, hvor de opsættes skal have strømforsyning, forklarer Helen Schøning.

Det er også afgørende, at den strøm der er nødvendig leveres af ejeren af matriklen.

– En hjertestarter kræver ikke meget strøm, men for os er det afgørende at grundejeren er villig til at sponsere strømmen, uddyber Helen Schøning.

Computeralgoritmen har fastlagt, at der er behov for ni hjertestartere mere i Aars, fire i Aalestrup, to i Gedsted, seks i Farsø og seks i Løgstør.

En arbejdsgruppe går nu i gang med finde de mest optimale placeringer inden for koordinaterne. Derefter skal ejerne af matriklerne kontaktes.

Forskningsprojekt
Melsen Fonden har skænket 10 mio. kroner til projektet. 
Der er tale om et stort forskningsprojekt under navnet Nordstart. Ønsket er at undersøge, om man kan redde flere liv ved at lade en computeralgoritme vælger, hvor hjertestartere placeres. Og samtidig gennemføre en massiv uddannelse af den nordjyske lokalbefolkning i genoplivning.
Der bliver opsat 280 nye hjertestartere i Nordjylland.

Det er første gang på verdensplan, at et projekt i denne størrelse forsøges, og resultaterne kan ifølge Hjerteforeningen potentielt få hjerteforskere herhjemme og i udlandet til at spærre øjnene op.

– Der er forhandlet yderligere fire millioner kroner i støtte. De skal gå til et Ph.D studie om projektet, siger Helen Schøning.

– Lige nu er det kun i Nordjylland at projektet gennemføres. Hvis det viser sig at være godt, skal det bredes ud  – måske world wide, fortætter formanden.

Hun håber, at lodsejerne vil tage godt imod deres medarbejdere, når de kommer ud for at spørge om hjertestarterne må opsættes på deres grunde.

– Vi skal ud og lave femårige aftaler, uddyber Helen Schøning.

Del
Vil du læse mere af
Torsten Hansen
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Torsten Hansen

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!