En høstdag på Hessel med gamle traditioner

Publikum kunne opleve de mange gamle traktorer og høstmaskiner, der samlede sig ved Herregården Hessel.

HVALPSUND: Blæsten gik frisk over Limfjordens vande, da herregårdsmuseet Hessel ved Louns inviterede til høstdag.
Høst på gammeldags maner trækker altid en stor skare af interesserede. Det var også tilfældet i søndags, da museet gennemførte den traditionelle høstdag.
Høstdagen er museets største arrangement.
Allerede fra åbningen vrimlede det med biler og mennesker der ville besøge den gamle herregård for at opleve hvordan man høstede ”i gamle dage”, og se de flotte udstillinger, værksteder og meget mere.
Formanden for bestyrelsen på Hessel, Holger Jessen, bød velkommen og sagde bl.a:

-I år er det 55 år siden Høstdagen blev gennemført første gang og har dermed været holdt 103 gange indtil i dag. Det passer måske ikke helt sammen, men fra 1969 og til og med 2004 var der høstdag både lørdag og søndag, men fra 2005 har vi kun holdt arrangementet om søndagen.
Holger Jessen omtalte, hvad man denne dag, blandt meget andet, kunne opleve på Hessel.

Smeden hamrer og former jernet, spånerne flyver om ørerne på trædrejerne, i køkkenet rumsterer pigerne, høstmaskiner snurrer, leen bliver hvæsset så rugen kan høstes, og der bliver malet mel.
Om eftermiddagen var der bryllup, og hele dagen kunne man få en tur rundt om Hessel, enten med traktor eller hestevogn.
-230 frivillige har været med til at gøre Hessel levende, som Folmer Elle Jensen ønskede, da han solgte Hessel til det daværende Aalborg Amt. Tak fordi I vil være med til at give liv til Hessel, ikke kun i dag, men også de andre dage, hvor I er aktive med at formidle historien, hvad enten det er her på Hessel eller ved arrangementer andre steder, sagde Holger Jessen.

Teknologisk udvikling
I år holdt folketingsmedlem Bjarne Laustsen den officielle velkomsttale.
Han sagde, at det var første gang han besøgte Hessel, men glædede sig over det flotte arrangement og fortalte bl. a. om landbrugets udvikling på godt og ondt. Som medlem af Fødevareudvalget kommer Bjarne Laustsen ofte rundt på landbrugsbesøg.
– Her gå udviklingen stærk i disse år, teknologien er i den grad taget i brug, også til at udvikle nye maskiner, sagde Bjarne Laustsen.
Lederen af Hessel, Elisabet Barfod Carlsen, fortalte om de 14 laug, der er på Hessel: Smede, trædrejere, rebslagere, vævere, køkkenpiger, cafeen, snapselauget, øllauget, fårelauget, havelauget, ostelauget, skoletjenesten, festlauget og marklauget.

-Det sidste der er kommet til, er dragtlauget, som til i dag har vasket, syet og repareret dragter til aktørerne i dag. Vi har fået meget tøj foræret fra Gundestrupspillet, som ikke bliver holdt mere, fortalte Elisabeth Barfod Carlsen.
Umiddelbart efter blev en lang kortege af gamle traktorer og høstmaskiner kørt frem foran publikum, og Torben Larsen, Morsø Traktormuseum, præsenterede dem.

Del
Vil du læse mere af
Hanne Monrad
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Hanne Monrad

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Send en mail til Nordjyske Distribution på reklamation@dnmh.dk, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup området.

Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!