Det kommer aldrig til at ske, sagde Bisgaard

Pavillonen i rosenparken i Aalestrup var tæt pakket til borgermødet om centralisering.

AALESTRUP: Et forslag om øget centralisering i Vesthimmerland, bl. a. med nedlæggelse af de kommunale administrationsbygninger i Aalestrup, Farsø og Løgstør og udvidelse af rådhuset i Aars, fik en hård medfart på borgermødet i Den Jydske Rosenparks Pavillon forleden.
Omkring 150 deltog i mødet – de fleste fordi de er imod yderligere kommunal centralisering i Vesthimmerland med tab af arbejdspladser i de tre byer, og følgevirkninger heraf indenfor handel, foreningsliv og bosætning.
Tre initiativgrupper i henholdsvis Aalestrup, Farsø og Løgstør havde indbudt til borgermøde. Formålet var at bremse den centralisering der er lagt op til i komunalt regi. Det blev sagt meget tydeligt i Aalestrup:

Centraliseringen må stoppe her!
Syv byrådspolitikere deltog i mødet, og nogle af dem forklarede, at de er imod centralisering af den kommunale administration. Alligevel har de været med til at beslutte, at den kommunale administration skal komme med et centraliseringsforslag så flere funktioner samles på rådhuset i Aars. En enkelt politiker meldte klart ud, og kom næsten i “bad standing” på mødet. Det var Per Bisgaard (V), Aalestrup, der gav udtryk for, at han synes at initiativtagerne til mødet er meget hårde i deres kritik.

-Det kommer nemlig aldrig til at ske, at tre administrationsbygninger nedlægges, og at der i stedet bygges til rådhuset i Aars for 117 mio. kr. Der er foretaget en analyse af mulighederne, og der er udarbejdet forslag, men det er ikke det samme som at der er truffet en beslutning, sagde Per Bisgaard.
Han nævnte, at der i administrationsbygningen i Aalestrup arbejder 56 medarbejdere, 18 af dem bor i Vesthimmerland og under 10 i Aalestrup.
Leif Ørsnæs Christensen, medlem af initiativgruppen i Løgstør, sagde, at han er dybt uenig med Per Bisgaard om, at det aldrig kommer til at ske. Vi har sobert forsøgt at sige, at centraliseringen må stoppe her. Budskabet er, at det ikke er den vej vi skal, og så er den ikke meget længere, fastslog Leif Ørsnæs Christensen og fik en stor klapsalve fra salen.
Forinden var der fra flere sider sagt, at initiativet til mødet ikke skulle betragtes som et angreb på Aars, som man anerkender er “hovedbyen” i Vesthimmerland. Det fik da også Aalestrup-borgeren Ejlif Andersen, til at slå fast, at det er udmærket med udvikling i Aars, men at kommunen så skal have sat gang i noget mere i Aalestrup, Farsø og Løgstør.
Det blev nævnt af Jens-Jørn Nielsen, Glerup, at initiativgruppen måske “overreagerer” omkring de 56 kommunale arbejdspladser i Aalestrup.

-Jeg tror, at der “skydes over målet” og mener, at man i stedet skal forsøge at sætte noget andet i stedet, sagde han.
Der blev talt om etablering af “Borgerservice” i Aalestrup, Farsø og Løgstør en dag om ugen, og måske andre kommunale funktioner, som kan gøre hverdagen nemmere for indbyggerne i de tre byer.
Leif Ørsnæs Christensen sagde, at hvis det kommer dertil, at en centralisering skal gennemføres, kan man reducere forholdsmæssigt på de kommunale medarbejdere i de tre byer. 250 arbejdspladser kan sammenlagt komme i spil i forbindelse med en flytning til rådhuset i Aars.

Borgerforslag
Der kom forskellige borgerforslag. Et af dem var at udvikle Aalestrup, Farsø og Løgstør i stedet for at afvikle. Fra Testrup, som også har mærket affolkning, blev der stillet forslag om, at administrationsbygningen i Aalestrup bygges om så den kan rumme små iværksættervirksomheder. Et andet borgerforslag var indretning af bygningen til lejligheder.
Både de lokale byrådsmedlemmer Rasmus Wetter (SF) og Jeppe Korreborg Pedersen (K) kommenterede indlæggene, og Per Bisgaard gav udtryk for, at når byrådet skal tage stilling til en sag, så er det vigtigt at få alle oplysninger på bordet. Der bliver færre kommunale medarbejdere hen ad vejen – det er nødvendighedens lov, sagde han.
Byrådspolitikeren Lars Rem (NB), Hvalpsund, lagde op til at debatten om øget centralisering af den kommunale administration i Vesthimmerland stoppes nu, men ville ikke afvise at den bør tages op igen om 20-25 år. Rasmus Wetter opfordrede borgerne til at komme med gode råd, som han kan bruge politisk i den fremtidige centraliseringsdebat.
Initiativgruppen i Aalestrup med Karl William Carlsen, Rene S. Rold, Jens Kvorning og Poul Petersen i front var imidlertid bekymret for fremtiden.

  • Vi skal virkelig tage det her alvorligt. Det har stor betydning for vore butikker som er presset, og vi skal selv medvirke til at tage initiativer, så vi kan fremme udviklingen, sagde Rene S. Rold.
Del
Vil du læse mere af
Thorkil Christensen
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Thorkil Christensen

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Udfyld denne elektroniske formular til Nordjyske Distribution, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup områdetklik her!

Du er også velkommen til at kontakte dem på reklamation@dnmh.dk eller ringe til deres kundeservice på tlf. 99 35 34 50 i dette tidsrum fredag kl. 8.00-14.00 og mandag kl. 9.00-12.00.
Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!