Middelalderdage på Vitskøl Kloster igen

Varieret program for børn og voksne i weekenden

VESTHIMMERLAND: I weekenden holdes igen middelalderdage på og omkring det skønne Vitskøl Kloster få kilometer fra Ranum.

– Vi har virkelig lagt os i selen for at strikke et godt og varierende program sammen. Der er noget, som mest henvender sig til voksne og noget til børnene, som også får rig mulighed for selv at deltage. Sidste år blev vi ramt af et utroligt dårligt vejr, hvor teltene blæste omkuld, og vi måtte lukke ned allerede lørdag, så i år har vi valgt at flytte markedet en måned frem, fortæller formand for foreningen Den Levende Middelalder, Bo Jacobsen, Løgstør.

På den store markedsplads bag klosteret bliver der masser af oplevelser og liv. Foruden det officielle programs mange optrædener, bliver der spontane events.
Røgen fra bål, og omkring 40 middelaldertelte, der alle vil syde af aktivitet, vil gøre, at publikum får en fornemmelse af livet i middelalderen. Flere end 100 middelalderklædte aktører vil formidle og sørge for at inddrage de besøgende i middelalderens mangfoldige univers.
Man kan se gamle rustninger og våben, følge smedens arbejde, opleve bødkeren, pilefletteren og pottemageren i arbejde.
Og har man klingende mønt på lommen, er det muligt at købslå om alskens varer, f.eks. lerkrukker, lammeskind og langbuer. Der er også mjød, honning og brændte mandler til salg. Og måske vanker der smagsprøver fra de mange gryder med mad som tilberedes over bål.

Gamle kendinge
”Lejeknægte og Tross” åbner traditionen tro dagen med salutskydning foran klosteret med håndvåben.
Gruppen ”Ramashang” vækker altid lykke, og kommer igen på banen, endda hele seks gange med deres optræden. Ramashangs fem mand store besætning har et højt musikalsk niveau, og masser af humor, gøgl, akrobatik og næsvisheder.

– De spiller, så det kan høres over hele markedspladsen, spiller så folks ben ikke kan stå stille, og deres næser begynder at ”vrigge”, siger Bo Jacobsen.

”Valshamr” kommer med rovfugle, som løbende vises frem, og der fortælles om falkejagt i middelalderen.
”Himmerlands Middelaldercenter” tager en gang dagligt piger og drenge i Ridderskole. Her kan de lære og øve sig i høviske handlinger og manerer, og få viden om en ridders mangeartede pligter.
”In Genio et Armis” med Ridder Smith vil igen være på markedspladsen. Han er altid ude på skæg og ballade og kæmper gerne med de børn, der ikke kun vil snakke, men også har mod og lyst til at gå i tvekamp med en ridder.
Nye på markedet er ”Hest og Bue”, som mestrer den svære kunst at ramme sit mål med bue og pil, mens hesten galoperer kun styret ved hjælp af rytterens vægt og ben.
Gruppen ”Ypres” vil arbejde med nålebinding og læderarbejde. Med i lejren er også hesten Toledo som sikkert skridter markedet af mindst et par gange om dagen. 
Gruppen ”Krigens Fakkel” viser, hvordan man træner med kampvåben.
Der bliver også mulighed for at høre mere om klosteret, når Madam Louise viser rundt i ruinen af den stort anlagte Vitskøl Kloster kirke, en af de største klosterkirker i Europa.
Endelig vil ”Urtegårdskonen” vise rundt i Klosterhaven og fortælle om urternes brug og helbredende virkning.

Smagen af Vitskøl
Som noget nyt i år etableres et nutidsområde ved Orangeriet og Cafe Skovhuset. Her vil elever og lærere fra TAMU Vitskøl præsentere dyreholdet og de produkter, der avles på klosteret i dag.
Der bliver mulighed for at købe krydderurter, forskellige grøntsager og surdejsbrød.
For rimelige penge kan man også få stillet sulten med f.eks. en Hereford Burger eller en Klosterpølse. I nutidsområdet vil der også kunne erhverves ost, vin, øl og friskpresset æblemost fra lokale producenter.

Del
Vil du læse mere af
Redaktionen
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Redaktionen

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Send en mail til Nordjyske Distribution på reklamation@dnmh.dk, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup området.

Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!