Et unikt museum i Aalestrup

Nogle af de frivillige: Arne Fogh, Simested, Agner Svenningsen, Hans Bleser Jensen, Ole Antonsen og Kim Aagaard, Aalborg.

AALESTRUP: Den herskabelige og smukke villa, der i 1921 blev opført som direktørbolig for cykelfabrikken ”Jyden” i Aalestrup, danner i dag ramme om en sjælden og interessant samling af gamle cykler og mange andre klenodier fra tidligere tider.
Grundstammen i samlingen skriver sig tilbage fra P. Andersens tid. P. Andersen var stifter og direktør for ”Jyden” og viser, at han også var optaget af, at følge cyklens udviklingshistorie.
Museets oprindelige samling tilhørte lampefabrikant Harald Horn i Aalestrup, men er stillet til rådighed for det nuværende museum. Cykelhandlere var i sin tid, alsidige og handlede også med symaskiner og senere radioer og TV. Derfor har det været naturligt, at vise disse effekter på Nordens eneste egentlige cykelmuseum.
Efter at have været direktørbolig var villaen i mange år dyrlægebolig, og senere rummede den også et privat plejehjem, som havde navnet ”Aalykke”, indtil cykelmuseet overtog ejendommen i 1974 for at etablere et cykelmuseum.
Danmarks Cykelmuseum er det eneste i Norden, der detaljeret behandler cyklernes tekniske udvikling.
Samlingen omfatter ca. 150 cykler – fra træcyklen over “Væltepeteren” til nutidens mest kendte model – og indeholder eksempler på, hvordan man har eksperimenteret med cyklen som fremdriftsmiddel.
I næsten et århundrede har man bygget cykler med hjælpemotor. Museet har også en samling af knallerter. Mest berømt er den ældste, der blev lavet i 1903. Museet erhvervede denne i 1996.
Samlingen råder også over Dronning Ingrid og Kong Frederik d. 9’s cykler, og den store tyske dramatiker Bertolt Breechts cykel.

Frivillige
En gruppe aktive mænd med fingersnilde, og som ikke er bange for at få olie på fingrene, mødes ofte i kælderen på cykelmuseet for at holde de gamle cykler i stand. Ofte kommer der ”nye” som trænger til en kærlig hånd.
Gennem årene er flere personer kommet forbi for at leje cykler eller andre effekter fra cykelmuseet. Flere filmselskaber og TV-produktionsselskaber har været forbi for at låne nogle af de gamle ting, som skal bruges i en film eller TV-udsendelse. Det vakte stor opmærksomhed, da der for nogle år siden kom et hold kørende i en stor lastbil med påskriften ”Korsbæk på Bakken”. Holdet var rundt i landet for at samle effekter til den store satsning med en ny bydel på ”Bakken”, nord for København. Selvfølgelig kom de til Aalestrup og var begejstret for hvad de så her, og mange ting blev udlånt til projektet, blandt andet cykler som skulle stå ved Korsbæks cykelhandler.
Den tidligere formand, Agner Svenningsen fortæller, at effekterne på Bakken er udlånt på ubestemt tid, men skal leveres tilbage, når projektet lukkes ned.
Mange andre steder kan man opleve de gamle cykler fra Aalestrup, blandt andet på Viborg Museum, i Den Gamle By i Aarhus, Spar Nord hovedsædet i Aalborg, og på Gasmuseet i Hobro.
I maj kunne det flotte museum fejre 50 års jubilæum. Det blev markeret og mange kom forbi og lykønskede på dagen.
Agner Svenningsen har i mere end 25 år, stået i spidsen for det frivillige arbejde.
Nu har han overladt formandsposten til Ole Antonsen, men begge er stadig at finde på cykelmuseet ”tidligt og silde”. De brænder begge for at opretholde og udvikle det unikke museum. Og samtidig står de begge for alt det praktiske arbejde i huset og viser gerne rundt og fortæller historien om stedet og ikke mindst viser de mange klenodier frem.
Museet har netop modtaget en donation til at udskifte belysningen til LED pærer, som gør noget godt for økonomien og selvfølgelig også for klimaet.
Danmarks Cykelmuseum har åbent fra 1. maj til 30. september og i denne periode er der tre damer på skift, som modtager gæster og også gerne, i formanden og næstformandens fravær, fortæller om museet.

Flere besøgende
Sidste år havde vi en lille nedgang i besøgstallet, men i år har der været en del flere og vi håber, at der resten af sæsonen vil komme både flere turister og lokale, der har lyst til at besøge os. Vi får hele tiden nye effekter, som har en spændende historie, siger formanden.
I indgangen til museet står den cykel, der satte gang i det hele, Esper Andersens cykel, som blev brugt til det første store cykelløb “Jylland Rundt” i 1892. 586 km på 36 timer og 10 minutter.
At der gennem årene er kommet mange gæster til stedet fra et stort område, både fra Danmark, men også fra andre lande, vidner gæstebøgerne om. Alle opfordres til at skrive i bogen når de besøger museet.
Selv om Danmarks Cykelmuseum går rigtig godt, så ser Agner Svenningsen og Ole Antonsen gerne, at der kommer yngre kræfter til, der ligesom dem, brænder for at bevare de gamle effekter, og vil sørge for at videregive den gode historie som cykelmuseet rummer.

Del
Vil du læse mere af
Hanne Monrad
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Hanne Monrad

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i Aalestrup by eller syd for Aalestrupklik her!

Du er også velkommen til at kontakte deres kundeservice på tlf. 99 12 83 31 i dette tidsrum mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8.00-12.00.

Send en mail til Nordjyske Distribution på reklamation@dnmh.dk, hvis du bor nord for Aalestrup eller i Klejtrup området.

Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!