LÅSTRUP: Ambitionerne var store, da seks landsbyer for 10 år siden gik sammen om at danne Fjordklyngen i det nordvestlige hjørne af Viborg Kommune: De ville skabe et fyrtårn i en kommune med over 90 små byer, men kun et enkelt fyrtårn, nemlig Viborg.
På lørdag kan Fjordklyngen både fejre 10 års fødselsdag, indvi et stort, renoveret informations- og mødested kaldet Fjordklyngehuset – og med god ret kalde sig et fyrtårn:
– Vi har udviklet mange ting. Det er blevet tillokkende at flytte hertil, og vi oplever at mange unge familier flytter til området. Her kan de finde billige huse, natur og et rigtig godt sammenhold, siger Inge Carlskov. Hun er formand for Fjordklyngerådet og har været med i alle 10 år; lidt til endda, for hun tog også del i forarbejdet.
De seks byer er Låstrup, Nr. Rind, Skals, Skringstrup, Sundstrup og Ulbjerg med Skals som det, Inge Carlskov kalder forsyningsby. Den rummer skole, bibliotek, læge og tandlæge.
Det begyndte faktisk med et projekt fra Aalborg Universitet, hvor forskere ville undersøge, om landsbyer selv kunne gøre en forskel ved at arbejde sammen i klynger. En håndfuld landsbyer i Ikast-Brande Kommune og de seks landsbyer i Viborg Kommune indgik.
– I starten var mange lidt afventende, men det ændrede sig, fortæller Inge Carlskov.
Alle med i ledelsen
Formelt ledes Fjordklyngen af Fjordklyngerådet med to repræsentanter fra hver af byerne. Rådet koordinerer, sætter i gang og støtter nye initiativer:
– Vi hjælper igang, finder folk og hjælper også med ansøgninger til fonde. Men grupperne skal selv stå for aktiviteterne, forklarer Inge Carlskov.
Arbejdet har blandt andet skabt Muslingefestivalen i Sundstrup, i år 17. maj, og en 63 km lang mountainbike-rute rundt i området. Den bliver blandt andet brugt til cykeldelen af Hærvejsløbet – og såvel festival som cykelløb genererer indtægter til rådet.
Også Naturformidlingen er udsprunget af arbejdet og byder på en lang række aktiviteter i det naturskønne område omkring Simested Å og Skals Å.
Nyeste skud på stammen hedder Fjordklyngen viser kunst. Det bliver to uger i sommer med start 26. juli, hvor man kan se kunst både ude og inde i Låstrup, og meningen er et årligt arrangement. Det skal – selvfølgelig – gå på skift mellem de seks byer.
Plads til lejrskoler
Det fælles informations- og mødested går ikke på skift: Det ligger i den gamle skole i Låstrup. Fjordklyngen har brugt den i en årrække, men på det seneste er den blevet renoveret for ni millioner kroner, betalt primært af fonde, ikke mindst Realdania.
– Vi håber at få gang i endnu flere aktiviteter på stedet. Mange grupper har især brugt det om vinteren, men vi vil prøve at skabe mere liv om sommeren. Blandt andet har vi fået lavet et „robust rum‟, hvor man man gå ind direkte fra skolegården og gerne med støvler – det kan naturformidlerne bruge for eksempel til skoleklasser, siger Inge Carlskov.
Skoler kan også bruge stedet til lejrskoler: Der er over 100 madrasser.
Med stribevis af grupper og aktiviteter kan det være svært at bevare overblikket, selv for beboerne i området. Men det er der råd for:
Fire gange om året udkommer Fjordklyngens Magasin på 48 sider. Nummer 20 blev for nylig delt rundt til alle brevkasser i de seks byer og opland med stribevis af gode historier og informationer om arrangementer, muligheder og meget andet.
Dertil kommer hjemmesiden Fjordklyngen.dk
Udover de ni millioner kroner til Fjordklyngehuset har rådet også tidligere skaffet et tilsvarende beløb til områdefornyelse. Det kan ses en meget lang række steder i området med blandt andet madpakkehuse, badebroer, bypark i Skals samt kirkesti mellem Skringstrup og Låstrup. Hele vejen rundt med frivillige til at holde det vedlige.
På lørdag, 5. april gælder det både jubilæum og indvielse af Fjordklyngehuset. Foruden taler og snoreklip er der cykling, yoga, maling, keramik, naturformidling med mere på programmet