Historisk kro er sat til salg

Hans og Lene Ravn Kristensen har drevet St. Binderup Kro i 31 år.

Efter 31 år vil værtsparret på St. Binderup Kro gerne prøve noget andet

ST. BINDERUP: – Vi vil gerne herfra, mens vi har kræfterne til det. Det kunne også være sjovt at prøve noget andet.
Lene og Hans Ravn Kristensen har truffet en stor beslutning. Efter 31 år som værtspar på St. Binderup Kro er den idylliske kro ved Hovedvej 13 sat til salg.
Ikke af nød og ikke i panik. Parret har overvejet muligheden længe, og skal de nå at lave andet i arbejdslivet end at drive kro, skal det til at være. Hans Kristensen er lige fyldt 61, hustruen er seks år yngre.
Den velovervejede tilgang til at sælge betyder også, at kroen drives videre som hidtil. Hjemmesiden fortæller om planlagte arrangementer et godt stykke ind i 2026, og ingen behøver bekymre sig for aftalte fester: De bliver holdt.
Samtidigt kan de ikke uden stolthed notere, at ikke et eneste af de mange år har budt på røde tal i regnskabet.
I en alder af 61 har kroen ikke blot været en del af Hans Ravns liv i 31, men reelt i 59 år. Hans forældre, Aase og Jens Kristensen, købte St. Binderup Kro 21. juni 1966. Jens var udlært herreekviperingshandler hos Tip Top i Aars, men fik lyst til at prøve en helt anden branche.
Aase Kristensen, der stadig lever, var operationssygeplejerske på sygehuset i Farsø.
Og i stedet for herretøj og sygepleje valgte de at kaste sig over krodrift.

Kraftig udvikling
Så lige fra sine yngste år har Hans Ravn oplevet det travle, men også spændende liv på kroen. Familien købte en lille gård umiddelbart ved siden af kroen og indrettede den privatbolig, hvor Lene og Hans bor i dag (og som er til salg sammen med kroen).
Den lidt stille kro blev udviklet og udvidet kraftigt gennem årene med Aase og Jens som værter. En fløj med 18 værelser, forpagtning og efter et par år køb af bygningen foran, hvor Gulf Oil havde indrettet cafeteria og chaufførkabiner, kom til.
Mange vil nok også med smil huske St. Binderup Kros berømte Bal for de Unge på 40. Gæsterne kom i busser fra Skive, Hobro og Viborg og fyldte kroen til sidste plet på dansegulvet.
Det lå tidligt i kortene, at Hans Ravn skulle overtage kroen på et tidspunkt – men det tidspunkt kom tidligere end håbet: Jens døde allerede i 1987. I årene derefter drev Aase kroen sammen med sønnen, og 1. juni 1994 overtog Lene og Hans St. Binderup Kro. Hun med en uddannelse som kok, han med hotelleder-uddannelsen.
De har fortsat udviklet kroen, ligesom bygningerne løbende er renoveret og vedligeholdt med respekt for historien. St. Binderup Kro har eksisteret i mere end 400 år, været Kgl. Privilegeret siden 1749 og haft hjemme på den nuværende beliggenhed siden 1871.
Cafeteriaet i bygningen ud mod hovedvejen blev for ni år siden bygget om til allergivenlige værelser, ligesom kroen også har indrettet såvel suiter med spa som handicapvenlige værelser.

Solide ben
Bal for de Unge på 40 findes ikke mere, men krodriften hviler på andre solide ben:
– Vi har mange miniferier på to-fire dage, ikke kun i weekenden, men hele ugen. Det begynder for alvor til påske. Mange holder også fester her, ligesom vi leverer en del mad ud af huset, fortæller Lene Kristensen.
Dertil kommer mange håndværkere og montører i ugens løb. Ikke mindst byggeriet af det nye slagteri i Aalestrup gav god omsætning på kroen, hvor mange af de udenbys montører boede.
De seks værelser i den tidligere cafeteria-bygning gavner kroen:
– Det var jo en udvidelse med 20 procent – fra 30 til 36 værelser – og det har gjort godt for omsætningen. Man kan se det på morgenbordet, som vi nu har flyttet til den store sal, hvor det svinger mellem 20 og 70 gæster til morgenmad, siger Hans Ravn.

Kongekronen består
Udover at være krovært er han aktiv i mange organisationer, blandt andet Kongekronekroer. Den opstod, da myndighederne for ni år siden ville forbyde Kgl. Privilegerede kroer at bruge den lukkede kongekrone.
Det vakte så megen debat og furore, at der gik politik i sagen, ikke mindst Bertel Haarder blandede sig.
Resultatet blev, at kroer med historien i orden kunne søge Rigsarkivet om lov til fortsat at bruge kronen. 47 fik lov, og de 40 eksisterer fortsat, blandt dem altså St. Binderup Kro.
Reaktionen i 2016 kom også med en vis forsinkelse:
– De kongelige privilegier blev afskaffet i 1912, forklarer Hans Ravn med et smil.
I dag betyder kongekrone og brug af betegnelsen Kgl. Privilegeret først og fremmest, at der er tale om en kro med en lang historie bag sig. Kulturarv, kalder parret i St. Binderup deres kro.
Derfor er det også med deres ord en nem kro at overtage: Det hele skal ikke laves om hvert tredje år, som nogle moderne caféer finder nødvendigt.
Tanken om at sælge har rumlet i hovederne på dem et godt stykke tid. Ingen af de tre børn på 23, 20 og 16 har interesse i at tage over.
Hvis en investor, der ikke selv vil stå for driften, er interesseret, har parret et muligt bud på en forpagter. Selv vil de ikke forpagte det ud – det bliver svært efter mere end 30 år som ejerledere.
31 år er længe at drive en kro, men meget langt fra rekorden: I 72 år, fra 1878 til 1950, blev kroen drevet af Ane Marie Kristensen, frem til 1909 sammen med hendes mand, der døde det år. Parret havde en livslang spiritusbevilling. De seneste år var det i praksis datteren, kendt på egnen som Kro-Mie, der stod for driften.
– Den rekord bliver vist aldrig slået, konstaterer Hans Ravn. Men hun blev også 96 år.

Del
Vil du læse mere af
Søren Beukel Bak
Se alle artikler
Kommentér

Vil du læse mere af Søren Beukel Bak

HAR DU IKKE MODTAGET VESTHIMMERLANDS AVIS?

Udfyld denne elektroniske formular til Budnet, hvis du bor i et af følgende postnumre 8832, 9620, 9631, 9632klik her!

Send en mail til Nordjyske Distribution på reklamation@dnmh.dk, hvis du IKKE bor i ovenstående postnumre eller bor nord for Aalestrup/i Klejtrup området.

Husk at budene tilknyttet Nordjyske Distribution omdeler aviserne frem til torsdag kl. 19.00!